03.11.2010

ISUJ il comemoreaza pe Maior Constantin Ene

ISUJ BACĂU COMEMOREAZĂ 133 DE LA MOARTEA EROULUI MARTIR MAIOR CONSTANTIN ENE

Vineri, 5 noiembrie a.c., începând cu ora 11.00, la mormântul eroului martir maiorul Constantin Ene, din Cimitirul Central al municipiului Bacău, comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, care cu mare onoare şi cinstire îi poartă numele, va depune coroane de flori.

Comemorarea a 133 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene în lupta poporului român pentru
neatârnare constituie un moment solemn pentru cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
La mormântul celui care „…este unul din eroii care în ziua de 7 noiembrie au făcut să tresalte inima oricărui român…” va depune coroane de flori din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău o delegaţie condusă de inspectorul şef, domnul general de brigadă Simionescu Mihai şi împuternicit prim-adjunct, adjunctul inspectorului şef, domnul colonel Felegeanu Cătălin. De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Filialei judeţene „Col. Corneliu Chiries” a Asociaţiei Cultul Eroilor şi ai Asociaţiei Veteranilor de Război Bacău.

Momentul comemorativ va continua cu o slujbă de pomenire a eroului martir.
Maiorul Constantin Ene a avut onoarea, ca în ziua de 7 noiembrie 1877, să conducă primul eşalon de atac pentru cucerirea cetăţii Rahova. Însă, în timpul luptelor un glonţ îi străpunge pieptul, rănindu-l grav. Ultima dorinţă a bravului erou a fost să fie înmormântat la Bacău – localitatea unde s-a născut şi unde se afla şi familia.

Înmormântat provizoriu la Ghigen (un sat de lângă Rahova), corpul său a fost adus la Bacău şi reînhumat cu onoruri militare la data de 17 noiembrie 1877 în Cimitirul Central din Bacău.

2 comentarii:

  1. Pe vremuri, ziaristii incepatori erau pusi sa sune la Pompieri si sa ceara cu maiorul Constantin Ene.
    I se dadeau si niste intrebari ce trebuiau adresate "sefului de la Pompieri". Toti muscau momeala.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin