Hrebenciuc Andrei, fiul lui Viorel Hrebenciuc si-a lansat ieri "Iluzia" in cadrul magazinului Diverta din Luceafarul. Insotit de familie, autorul a prezentat cartea si ideile ce l-au inspirat spre asemenea gest. Am ramas si eu surprins sa aflu ca in spatele unui copil de bani gata intr-un trecut apropiat, se afla un barbat cu idei realiste si spirituale. Destul de multa lume venita, printre care multa presa, colegi de partid din PSD si prieteni. Cred ca Andrei a suprins mai multa lume prin discursul sau si sper sa fi simtit cu adevarat ce a spus.
La capitolul diverse l-am observat si pe Viorel Hrebenciuc. S-a asezat intre rafturile de arta si beletristica. Probabil ca politica este o arta unde trebuie multa literatura. Eu am gasit loc exact langa Biblie. O fi vreun semn?:)
In continuare gasiti cateva date despre Andrei si un interviu:
Andrei Hrebenciuc este în prezent preparator universitar, doctorând în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti unde predă microeconomie, macroeconomie şi economie europeană. Cu o experienţă bogată de cercetare în funcţionarea politicilor economice la nivel european şi în abordările internaţionale asupra teoriilor de creştere economică sustenabilă, face momentan parte din echipa de management al unui proiect de anvergură cu finanţare europeană, din domeniul universitar.
Ce te-a determinat să începi proiectul “Iluzia” ?
Andrei Hrebenciuc: Prima carte legată, într-o oarecare măsură, de subiect pe care am citit-o a fost Lebăda Neagră a lui Nassim Taleb şi de aici mi-au venit mai multe idei. Am început să urmăresc mai atent ce se
întâmplă în America şi, din carte în carte, mi-am conturat o părere. Pentru Iluzia m-am gândit să nu am o abordare clasică bazată doar pe evenimente descriptive, ci să aduc un plus lucrării, astfel am atins şi o parte ce tratează iraţionalitatea deciziilor. Am analizat felul în care oamenii iau decizii în faţa unor situaţii economice sau ce mecanisme funcţionează la nivel decizional în natura umană. Aş putea spune că este şi un pic de psihologie inserată în Iluzia, două capitole fiind specifice acestui domeniu.
De ce Iluzia?
Andrei Hrebenciuc: Pentru că, în mare parte, ceea ce s-a întâmplat în multe momente ale istoriei, ca şi acum, a fost practic o iluzie a bogăţiei indusă cu ajutorul pieţei financiare şi imobiliare. S-au creat nişte sume colosale de bani rupte parcă de realitatea economică. Practic, legătura dintre economia financiară şi cea reală s-a rupt.
Şi-a pus cineva amprenta asupra ta şi asupra proiectului Iluzia în mod special?
Andrei Hrebenciuc: Nu aş putea spune că există o persoană în mod special. Am discutat însă cu profesori care m-au îndrumat în acest sens, recomandându-mi cărţi şi alte materiale, printre aceştia numărându-se dl. Moisa Altar şi dl. Dinu Marin.
“Românii trăiesc o criză mult mai profundă decât cea financiară”
Crezi că pentru români criza a devenit o stare de spirit?
Andrei Hrebenciuc: Cred că la noi e mai mult vorba de o criză structurală, adică avem mari deficienţe în economie, care acum au fost exacerbate de ce s-a întâmplat la nivel internaţional. Din păcate, într-adevăr, noi avem o criză mult mai profundă decât criza financiară.
Dacă ai avea pentru o lună un post în conducerea ţării, ce măsuri ai lua în vederea ameliorării crizei?
Andrei Hrebenciuc: Din păcate, genul de soluţii care ar putea oarecum scoate la suprafaţă economia în momentul de faţă, sunt soluţii structurale, adică sunt soluţii care se pot face în următorii zece ani, nu se pot realiza de la un an la altul.
Din perspectiva mea, cred că e cazul să regândim toată viziunea României pentru viitor, adică viziunea generaţiei mele despre ce trebuie făcut în România. Nu putem spune că, dacă facem acum o anumită acţiune, vom ieşi din această situaţie. Cred că ţara noastră este într-un moment în care e nevoie de timp, e o problemă la nivel de mentalitate, de cultură, de educaţie. Ce am moştenit din comunism, din păcate, este încă adânc înrădăcinat în mentalul colectiv.
Am să vă dau un exemplu: Germania de Est faţă de Germania de Vest. Nici acum Estul nu s-a apropiat de Vest şi acolo s-au investit mult mai mulţi bani decât în România. E vizibil, comunismul a lăsat multe amprente la nivelul societăţii; nu e o problemă care se poate regla în câţiva ani.
“O soluţie pentru regenerarea economiei ar fi exporturile de bunuri finite”
Crezi că exporturile ar putea ajuta la ameliorarea crizei?
Andrei Hrebenciuc: Ar putea fi o soluţie pentru regenerarea economiei noastre, dar şi aici e o problemă, noi nu exportăm bunuri cu valoare adăugată mare, ceea ce, pe termen lung, ar putea deveni problematic. Ponderea exporturilor de bunuri cu valoare adaugată mare se apropie de 20% la nivelul Uniunii Europene, în timp ce la noi aceasta atinge aproximativ 5%.
Un simplu exemplu ar fi începutul anilor ’90, cand exportam mobilă, iar acum am ajuns să exportăm strict materia primă, deci nu mai facem bunuri finite, de aici rezultând şi ponderea foarte mică. Exporturile ar fi o şansă pentru noi, dar depinde de ce şi cum exportăm...
Aspiri la titulatura de analist economic?
Andrei Hrebenciuc: Aspir pe termen lung la titulatura de economist, nu neapărat la cea de analist.
Ce ştie un om cu o asemenea siguranţă financiară despre criză?
Andrei Hrebenciuc: Eu sunt conştient că, din punctul acesta de vedere, am fost un norocos, nu am simţit criza cum o simt alţii în România, dar nu cred că asta mă împiedică să analizez situaţia şi să scriu despre ea. Daca o să citiţi cartea veţi găsi deseori surprinzătoare abordarea mea asupra anumitor aspecte.
“Mi-aş dori ca Iluzia să poată schimba viziunea oamenilor asupra economiei”
Ce aşteptări ai odată cu lansarea cărţii tale, Iluzia?
Andrei Hrebenciuc: Cea mai mare bucurie a mea ar fi să o citească cât mai mulţi şi, prin asta, să înceapă să vadă un pic altfel lucrurile. Trăim într-o lume globalizată şi, din nefericire, situaţia poate deveni extrem de periculoasă pe termen lung. Semnalele negative din piaţa financiară se transmit mult mai rapid, afectând întreg sistemul, spre deosebire de acum un secol sau două. Mi-ar plăcea ca oamenii să îşi schimbe un pic viziunea asupra economiei în general şi asupra pieţei financiare în particular.
“Tinerii ar trebui să realizeze că şcoala este esenţială pentru viitorul lor”
Ce sfat ai pentru cei care vor să intre în sfera economică?
Andrei Hrebenciuc: Deşi poate părea banal, cred că cel mai important lucru este să fie bine pregătiţi. În România, din păcate, de caţiva ani, apar o serie de personaje care nu au nimic în comun cu educaţia şi care totuşi au reuşit. Se creează un punct de vedere greşit, care distorsionează realitatea. Cred că, pe termen lung, se va ajunge şi în România ca cei bine pregătiţi să fie mult mai apreciaţi. De aceea tinerii nu ar trebui să ignore educaţia, ci ar trebui să încerce, pe cât mai mult posibil, să îmbine studiul cu partea practică.
Superb articol, interesant.
RăspundețiȘtergere"Iluzia" pare o lectura interesanta pentru vacanta.