19.02.2011

Ziua „Porţilor Deschise” la ISU Bacau

La 28 februarie 2011, se împlinesc 78 de ani de la atestarea documentară a Protecţiei civile din România.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău organizează, în perioada 21 – 24 februarie, Ziua „Porţilor Deschise”.
Ziua „Porţilor Deschise” cuprinde activităţi cu tematică specifică privind popularizarea şi conştientizarea
populaţiei, a salariaţilor şi elevilor, cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

De-a lungul celor patru zile 230 de elevi vor trece pragul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău având ocazia să vizioneze prezentări PowerPoint şi clipuri video privind tipurile de risc identificate pe teritoriul judeţului Bacău. Totodată pot afla modul de apelare 112, modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă: incendiu, cutremur, inundaţie, elemente de muniţii neexplodate din timpul conflictelor militare. De asemenea, copiilor le sunt împărţite pliante privind modul de comportare în momentul producerii unui incendiu, cutremur, inundaţii şi muniţie rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

Cu ocazia zilei de 28 februarie 2011 „Ziua Protecţiei Civile în România”, elevii din cadrul cercurilor tehnico aplicative „Cu viaţa mea apăr viaţa” vor distribui pliante tuturor cetăţenilor interesaţi de semnificaţia şi importanţa acestui eveniment.
Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză moto-ul „Cu viaţa mea apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate.
În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi. În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.

Prin activităţile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă desfăşurate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, prin mediatizarea acestora în mass-media, emisiuni pe posturile de radio şi televiziune locale sau regionale, se are permanent în vedere conştientizarea societăţii civile privind respectarea regulilor minime de comportare în situaţii de urgenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin