27.02.2011

"Viata cotidiana in orasul Bacau "

Pe piata literara bacauana si-a facut aparitia o noua carte. (intamplator pe gustul meu). Se numeste "Viata cotidiana in orasul Bacau 1928-1935" si este scrisa de profesorul de istorie CALIN MARIUS CRISTIAN. Autorul a ales aceasta perioada deoarece in anul 1929, Bacaul  a fost decretat municipiu si tot in acea perioada a fost o criza economica mondiala.

Volumul a fost lansat vineri, 25 februarie 2011, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”.Scriu abia astazi deoarece mi-a luat putin timp sa lecturez cartea, care este una captivanta si placuta de urmarit.

Pentru aceasta monografie, autorul s-a documentat din Arhivele Nationale, Directia Judeteana Bacau, monografii existente si din  ziarele vremii “Bacaul”, “Curentul Bacaului” ,“Curentul”, gasite in arhiva Bibliotecii Academiei Române.

Cartea este foarte bine structurata si cuprinde cinci teme principale:  
  1. Cadrul general in care se desfasoara viata cotidiana a locuitorilor din Bacau,  
  2. Economia si ocupatiile locuitorilor
  3. Populatia, nivelul de trai, starea de sanatate
  4. Scoala si religia 
  5. Distractia si obiceiurile.
M-a amuzat un capitol in care scrie cum in anul 1928, au fost achizitionate becuri de iluminat stradal, inscriptionate "furat de la Primaria Bacau" si ar mai fi cateva capitole de genul.



In momentul de fata s-au editat 100 de carti cu ajutorul Editurii Axioma Print, pentru a sonda opinia publica si
a  pentru a gasi finantarea necesara. Autorul ar dori sa lanseze si al doilea volum, ce ar cuprinde perioda interbelica 1918-1938 (sau chiar pana la 1947).  Ii multumesc inca o data pentru cartea cu autograf si felicitari pentru pasiunea si munca depusa.

9 comentarii:

  1. Cred ca e o carte foarte interesanta. Mi-ar place sa o citesc, dar presupun ca e greu de gasit daca sunt atat de putine exemplare. O sa-l rog pe tatal meu sa o caute in librarii, caci in Bucuresti nu cred ca se va gasi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se stie. Mailul autorului este:

    calinmariuscristi@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu de la autor ca aceasta carte se afla si la Biblioteca judeteana Bacau si cea a muzeului de istorie

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucrarea este un plagiat de mai mare frumuseţea!Pe internet se găseşte de acum 4 ani şi autorul acesta nu-i autorul real!Căutaţi la vânzări lucrări de licenţă pe net şi veţi vedea!Cum de nu-şi dă seama conul actual plagiator!Este un plagiat voluntar foarte grav !!!!!!!BIBLIOTECA NATIONALA ŞI ACADEMIA ROMANA AR TREBUI SĂ SE SESIZEZE!EU SUNT ASIST UNIV LA ALEX.I.CUZA şi voi trimite un referat pentru plagiat la Bucureşti.....................Coane Călin ai o mare problemă omule!

    RăspundețiȘtergere
  5. calin marius05.03.2011, 05:13

    Deoarece vad ca au aparut o serie de comentarii tendentioase (din partea unor anonimi)despre realizarea acestei carti, ma simt obligat sa fac o serie de precizari:
    Cartea este un proiect mai vechi de 4 ani si a fost editata acum pentru ca am considerat ca este un moment oportun. Am constata si eu ca titlul ei fara a se preciza si autorul este comercializata pe internet(partial) de niste persoane fizice care au intrat in posesia ei fara acordul meu.Ceea ce fac ei este furt intelectual.Dupa ce am cerut sa scoata materialul de la vanzare se pare ca le-am creat o mare tristete ca nu mai fac bani din munca altora.
    Unii au inteles ca nu pot face bani din munca altora fara sa plateasca drepturi de autor altii insa .....calomniaza.
    Daca anonimul ,,asistent universitar" este intr-adevar ceea ce spune ma poate contacta (cu numele si prenumele real) si cu ocazia asta se va si lamuri in ce priveste paternitatea si proprietatea asupra cartii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Catre Anonim...

    Prietene, intamplator stiu cum a fost scoasa cartea la care tu cu gratie si multa paralizie te raportezi din pozitia unei tzatze ofuscate..Mai stiu ca nu intamplator cunosti site/urile unde sunt publicate, de cele mai multe ori, fara stiinta autorilor, lucrari de licenta. Chiar te rog sa iti iei elan si sa faci referatul ala dar cu NUMELE si PRENUMELE TAU, reale. Dupa cum respiri...se pare ca esti din Sascut

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt din Iaşi,aşa încât nu cred că trebuie să faci mişto băi chiorule!

    RăspundețiȘtergere
  8. Catre sandel...zis si andrei sau anonimul...sau ce id mai vrea muschiul lui

    Constat ca in afara de faptul ca esti nesimtit alta calitate nu prea ai. E bine ca te straduiesti sa pari din Iasi, crezand ca astfel vei imprumuta, macar prin geografie, vreo urma de rafinament intelectual. Realitatea este ca nu depasesti izul suin al unui rural care nu are nicio vina ca hazardul te/a adus pe lume. Din pacate pentru multa lume care nu te cunoaste la adevarata ta anvergura de inchipuit, tu chiar disimulezi in mediul virtual tot felul de preocupari care cica ar avea legatura cu marete realizari. Iti fac cateva precizari:
    - tu, destul de lache fiind, ai dat 90 RON ca sa capeti un document Word de pe un site, acum desfiintat, care trafica lucrari de licenta fara sa tresari macar la gandul ca poate respectiva lucrare are un autor (nu ma mir fiindca stiu ca cel putin cateva carti, semnate abuziv cu numele tau, sunt furate integral. Stii bine acest lucru fiindca ai un istoric destul de limpede...).
    - mai stiu, de la administratorul site/ului care vindea lucrari de licenta, nr de telefon, email si cateva adrese de persoane fizice care au cumparat ca si tine respectiva lucrare (bucura/te! nu esti singurul fraier desi cred ca unicitatea nu te ocoleste)
    - bucuros, ti/ai frecat labutele suine si ai zis...mai fac o coperta si o bag pe finantare europeana si pe asta si mai cresc si palmaresul de nou Iorga al neamului.
    - nu/i bai...esti un investitor in stiinta...un fruntas al unui curent tamp din realitatea romaneasca, destul de sarac cu duhul dar perseverent.
    - sa stii ca fondurile accesate fraudulos sau grevate de vreun viciu procedural...pot fi returnate.
    - si da, fac misto / fara sa fiu insa chior / pentru ca demonstrezi mereu ca meriti. Sunt convins ca vei lua un capac si 3 castane cat de curand.

    Din Bucuresti, cu greata pentru tine numai succesuri!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin