03.02.2011

Lupta pentru sanatatea bacauanilor

Un grup de initiativa civica printre care ma numar si eu, ne-am reunit la masa "negocierilor", pentru a gasi solutii in cazul Amurco. Probabil ca este cea mai puternica initiativa impotriva poluarii din Bacau.

Toata populatia Bacalui si din imprejurimi cunoaste vechea problema a eliminarilor de amonic in atmosfera, de catre societatea Amurco, si problemele cauzate de catre factorii poluanti, precum alergii, astm, malformatii si alte probleme respiratorii.

Sa nu uitam ca pe 4 ianuarie 2011, concentratia amoniacului in aer a fost de 16 ori mai mare fata de limita maxima admisa. Au urmat alte doua poluari. De trei ori, in trei saptamani! In prezent, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau se pregateste sa emita autorizatia de mediu pentru Amurco care trebuie oprit pana isi rezolva problemele tehnice. APM NU trebuie sa reautorizeze AMURCO! Daca autoritatilor nu le pasa de viata noastra si a copiilor nostri, noua trebuie sa ne pese! Doar protestul nostru comun poate opri ca Amurco sa primeasca autorizatie de mediu! Haideti sa stangem semnaturi pentru asta!

Miercuri, 2 februarie 2011, au avut loc primele discutii oficiale alaturi de domnul Paul TODERICĂ (foto), director al Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Bacău. S-a declarat neutru si ca depinde de celelalte institutii precum Directia de Sanatate si Garda de Mediu.


Din discutii ni s-a confirmat neputinta, precum ca poluatorul are dreptul de a contesta analizele si amenzile.Urmatoarea intalnire este  la Prefectura si la DSP.

Intre timp cu totii strangem semnaturi impotriva autorizarii societatii. Inchideți Amurco are și o pagină de Facebook, administrată de jurnalista Nicoleta Bichescu. Pana una alta respiram cum putem....

Iată conținutul petiției:


Către: Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bacău
În atenţia: Domnului director Paul TODERICĂ

PETIŢIE

Subsemnaţii, cetăţeni români, cu datele de identificare cuprinse în tabelul anexă de semnături ce face parte din prezenta petiţie,
în temeiul art. 51 din Constituţia României referitor la dreptul la petiţionare, al art. 31 alin. 1 şi 2 din Constituţia României referitor la dreptul la informaţie, precum şi în baza art. 5 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, solicităm:
1. Aplicarea dispoziţiilor imperative ale art. 20 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2005 privind informarea publicului interesat, respectiv locuitorii municipiului Bacău şi ai comunelor limitrofe acestuia, prin realizarea următoarelor:
- informarea publicului cu privire la stadiul actual al procedurii emiterii autorizaţiei de mediu a SC AMURCO S.R.L. Astfel, conform art. 4 alin. 1, 5 şi 6 alin. 1 din anexa la Ordinul nr. 1.798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, publicată în Monitorul Oficial nr. 808 din 27 noiembrie 2007, care stabileşte condiţiile de solicitare, de emitere şi de revizuire a autorizaţiei de mediu, coroborat cu art. 12 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, publicată in Monitorul Oficial nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Bacău (transformată în Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului) este autoritatea competentă pentru derularea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu societăţii S.C. AMURCO S.R.L. .
- aducerea la cunoştinţa publicului a evaluării de mediu, evaluării impactului asupra mediului, acte prevăzute de art. 21 din OUG nr. 195/2005, precum şi darea spre publicitatea locuitorilor municipiului Bacău şi ai comunelor limitrofe a bilanţului de mediu prevăzut de art. 12 alin. 2 şi 3 din O.U.G. nr. 195/2005 ca etapă prealabilă obţinerii autorizaţiei de mediu pentru S.C. AMURCO S.R.L., având în vedere faptul că un asemenea act premergător ar trebui să existe la dosarul de autorizare, fiind evident că SC AMURCO S.R.L. desfăşoară anumite activităţi care nu sunt conforme cu normele şi reglementările de mediu în vigoare.
2. Aplicarea dispoziţiilor obligatorii ale art. 70 lit. d. din O.U.G. nr. 195/2005 referitor la informarea publicului asupra riscurilor generate de funcţionarea obiectivului cu risc pentru sănătatea populaţiei şi mediu, respectiv combinatul chimic AMURCO, aflat în patrimoniul S.C. AMURCO S. R.L.
3. Având în vedere repetatele deversări de amoniac în atmosferă din ultima perioadă a anului 2010, cât şi de la începutul anului 2011, inclusiv accidentul ecologic din data de 04.01.2011, când nivelul emisiilor de amoniac produse de S.C. AMURCO S.R.L. a depăşit de 15 ori nivelul maxim legal admis, după cum rezultă din buletinele de analiză a calităţii aerului realizate de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bacău, eveniment ce a pus în pericol atât populaţia oraşului Bacău, cât şi a comunelor limitrofe, solicităm, în calitate de persoane interesate, refuzul emiterii autorizaţiei de mediu către solicitantul S.C. AMURCO S.R.L., precum şi suspendarea în temeiul art. 17 alin. 3, şi cu consecinţele art. 17 alin. 5 din OUG nr. 195/2005 a prezentei autorizaţii de mediu deţinute de societatea poluatoare.
Vă solicităm, de asemenea, ca semnatarii acestei petiţii sa fie chemaţi la o întrevedere, pentru a-şi exprima punctele de vedere şi a susţine contestaţia.
Pe această cale, notificăm intenţia subsemnaţilor ca, în ipoteza în care autoritatea competentă va decide totuşi emiterea acestei autorizaţii societăţii solicitante, care în mod evident nu respectă standardele legale în materia emisiilor de noxe poluante, de a ataca în instanţă, în calitate de persoane interesate, pe calea contenciosului administrativ, actul tehnico juridic al autorizaţiei de mediu emise către SC AMURCO S.R.L.

Tabel Anexă (in ordine alfabetica)


1. BICHESCU Nicoleta,
2. BEJAN Cătălin,
3. CIMPOEŞU Petru,
4. CIOBANU Cristina,
5. CHISCOP Aurelian,
6. CUCU Cristina Maria,
7. HAGIMĂ Ioana Alexandra,
8. HAMAD Al-Essa,
9. GHELU Radu Bogdan,
10. GHINGHEŞ Cristian,
11. IONIŢĂ Gabriel,
12. LUPU Otilia,
13. MARCOCI Diana Olimpia,
14. MUIT Andre,
15. POPESCU Florin,
16. ROMANEŢ Maricica,
17. SĂCĂLEANU George,
18. SEREŞ Anca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin