25.09.2013

Lansare Incubator de economie socială in Bacău

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România și Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău și S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A. anunță înființarea unui incubator de economie socială în municipiul Bacău, Regiunea de dezvoltare Nord-Est.
 

Înființarea incubatorului de economie socială reprezintă o inițiativă în cadrul proiectului „Modelul Economiei Sociale în România, proiectimplementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Asociația Alternative Sociale în calitate de beneficiar, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România, Academia de Studii Economice din București și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. Proiectul se adresează  pe de o parte grupurilor vulnerabile încercând să-i mobilizeze pentru a
depăși starea de asistat social, iar pe de altă parte se adresează specialiștilor și mediului academic prin activități de formare și specializare, a declarat Cătălin Luca, Manager de proiect, Asociația Alternative Sociale.
 
 

Obiectivul general al incubatorului de economie socială din Bacău îl constituie dezvoltarea economiei sociale prin crearea și susținerea unor întreprinderi sociale în vederea integrării şi reintegrării pe piaţa muncii a persoanelor ce aparţin unor grupuri dezavantajate. Ca urmare a activității derulate de echipa incubatorului din Bacău în prezent sunt cooptate în proiect întreprinderi, asociații și fundații ce au ca angajați persoane ce aparțin grupurilor dezavantajate vizate în proiect, sau își desfășoară activitatea în domeniul social, beneficiind în cadrul incubatorului de asistență tehnică în caz că doresc să demareze o afacere socială, implementarea unui plan de afaceri precum și identificarea oportunităților de finanțare. Suntem convinși că incubatorul va aduce importante câștiguri ce vor genera plus valoare comunității locale, unul dintre cele mai importante fiind constituit în primul rând din crearea și susținerea acestor întreprinderi de economie socială adaptate contextului economic local, a declarat Dana Năstasă, Manager al Incubatorului de Economie Socială Bacău.
 
 
Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău s-a făcut remarcat deja, în cei doi ani de activitate, ca fiind un partener și un promotor al mediului de afaceri local și al unor organizații private sau publice pe activități, evenimente și proiecte cu pondere considerabilă pentru comunitatea locală și regională. Încă de la începutul anului 2012, 24 de companii start-up au avut șansa de a uitiliza facilitățile, serviciile și finanțările oferite de Incubatorul de Afaceri și de Programul pentru Incubatoare Tehnologice și de Afaceri, la care Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România a asigurat managementul la nivel național. Astfel, înființarea unui incubator de economie socială precum și susținerea unor companii și ONG-uri care dezvoltă afaceri și activități ce influențează pozitiv anumite categorii sociale defavorizate, nu face decât să împlinească în mod fericit scopul și obiectivele asumate de Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău. Credem cu tărie în rolul determinant al Bacăului în Moldova din punct de vedere economic, geopolitic și administrativ. Credem și în faptul că, succesul în afaceri și schimbarea mentalității unor concetățeni din aceea de „asistați” la cea de „întreprinzători”, de a face pentru familia sa și pentru comunitate, reprezintă cheia reușitei, garanția creării unor locuri de muncă bine platite și în același timp, suportul pentru creșterea calității vieții în regiune, a declarat Corneliu Pricope, Director General al S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A.
 

Economia socială este tipul de economie care îmbină în mod eficient responsabilitatea individuală cu cea colectivă în vederea producerii de bunuri şi/sau furnizării de servicii care urmăreşte dezvoltarea economică şi socială a unei comunităţi şi al cărei scop principal este beneficiul social. Pentru mai multe informații despre economia socială vă rugăm accesați Raportul de Deschidere privind Economia Socială în Româniapublicat în cadrul proiectului Modelul Economiei Sociale în România - http://profitpentruoameni.ro/cercetare-in-economia-sociala/raport-deschidere-economia-social/
 
Incubatorul de economie socială din Bacău este situat în cadrul Centrului de Afaceri și Expozițional „Mircea Cancicov” - Calea Dr. Alexandru Șafran nr. 145 şi poate fi contactat la următoarele coordonate: Dana Năstasă, Manager al Incubatorului de Economie Socială,dana.nastasa@undp.org, 0757 049 115.
 
Proiectul se desfășoară în perioada martie 2011 – februarie 2014 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin