28.09.2013

ArtistNe(s)t 2013 la Centrul "George Apostu"

2 Rezidențe interdisciplinare ArtistNe(s)t, 6 artiști implicați,
2 proiecte artistice finalizate, 1 turneu național

 
Asociația “ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști”, în parteneriat cu Muzeul Național “George Enescu” și Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacau, anunță finalizarea programului de rezidențe ArtistNe(s)t 2013. In cadrul acestui program unic de rezidențe în România, care s-a desfășurat la Tescani, București și Bacău, în 2013 au fost realizate două noi proiecte artistice “Omul și Albina Sa” și ‘embodied enesecu mix’, ce au fost realizate cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. 

 Ambele proiecte artistice interdisciplinare vor fi prezentate în premiera publicului larg, în data de 29 septembrie la Tescani, ora 17.30 piesele urmând să fie prezentate în cadrul unui mini-turneu la Centrul de Cultura "George Apostu" Bacău, în data de 1 octombrie, ora 17.30 și la Bucuresti în data de 4 octombrie, ora 18.00 în aula Muzeului Național “George Enescu”. Intrarea la toate evenimentele este liberă.
 
Instalația performativă ‘embodied enescu mix’ este inspirată din viața și muzica lui George Enescu, punctul de plecare
fiind reprezentat de Rapsodia Română nr. 1, prima lucrare cu care cel mai important compozitor român a devenit faimos peste hotare. Proiectul interdisciplinar, realizat de artistii Cinty Ionescu, Andreea Duta si Miron Ghiu, folosește elemente de dans contemporan-video-sunet și iși propune să dezvolte un discurs performativ care să imbine elemente folclorice cu cele de factură postmodernă. Instalația performativă 'embodied enescu mix' a fost realizată în perioada iunie – septembrie 2013, în cadrul unor rezidențe la Tescani și Bucuresti oferite de Asociatia ArtistNe(s)t și Muzeul Național “George Enescu” – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu”.
 
“Omul si albina sa” este o piesă despre familie, comunitate și sacrificiul ritual, o explorare a potențialului improvizatoric al folclorului, situată la intersecția dintre dans, muzică și poezie. Proiectul este inițiat de o echipă interdisciplinară formată din actrița Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca și muzicianul Jack Neumann și își propune să elaboreze un text programatic ce conține o succesiune de viziuni care se visează una pe cealaltă într-o intoarcere accelerată în timp. Proiectul a fost dezvoltat in cadrul unei rezidențe ArtistNe(s)t derulate în perioada iulie - septembrie 2013, la București în studioul ZonaD, la Tescani la Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” și la Centrul de Cultura “George Apostu din Bacau. Un trailer video al proiectului :


Asociația ArtistNe(s)t este rezultatul programului “ArtistNe(s)t” lansat în 2006 de către Gabriela Tudor (www.gabrielatudor.ro) și Programul Cultural Elvețian în România, în parteneriat cu 4 instituții publice de cultură - Centrul Cultural Arcuș, Centrul de Cultură  „George Apostu” Bacău, Centrul European de Cultura Sinaia și Muzeul Național „George Enescu”, sectia "Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu" Tescani, în cadrul unui proiect de cooperare regională finanțat de Programul Cultural Elvețian în România in perioada 2006-2009.

Asociația ArtistNe(s)t a a fost fondată în 2009 de către Fundația Gabriela Tudor, Centrul de Cultură "George Apostu" din Bacău si Muzeul Național "George Enescu", în memoria Gabrielei Tudor - fondatorul programului de rezidență-, la puțin timp după plecarea sa la cele vesnice, și are ca obiectiv stimularea creativitatii in artele contemporane și încurajarea implementării activităților de rezidențe artistice în România. De la inceputurile sale, sub egida ArtistNe(s)t au beneficiat de rezidenţe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori și artiști vizuali din România, Bulgaria, Canada, Elveția, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, SUA etc. In ultimii 3 ani au fost organizate cu precădere rezidențe de dans contemporan, initiate de Centrul de Cultură “George Apostu” în colaborare cu Centrul Coregrafic Trois CL din Luxemburg și în parteneriat cu programul "E-Motional Bodies & Cities", organizat de Fundația Gabriela Tudor, care a adus deopotriva în circuitul ArtistNe(s)t un nou spațiu în București, ZonaD – studio Paradis Serial.

Pentru prima data în 2013, rezidentele ArtistNe(s)t au fost oferite unor echipe mixte de artiști care și-au propus realizarea unor piese – instalații performative.
Programul “ArtistNe(s)t – rezidențe artistice 2013” este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin