28.09.2013

Crucea Roșie a lansat un punct de prim ajutor în comunitatea izolată Satu Nou din județul Bacău

Satu Nou din comuna Colonești, județul Bacău este situat la 40 de km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanța să ajungă în acest sat izolat are nevoie de 1 oră. Din cauza traseului accidentat, pe timp de iarnă sau cand sunt ploi abundente, accesul în Satu Nou este aproape imposibil. Crucea Roşie Română și-a propus să vină în sprijinul cetățenior din Satu Nou prin instruirea a patru persoane, care să acorde primul ajutor de bază celor din comunitate.

 Punctul de prim ajutor va funcționa în casa domnului Nicuță Ion și a fost dotat cu o trusă de prim ajutor care conține pansamente, un glucometru, un tensiometru și un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie .“Salvatorii comunitari” au rolul de a sprijini rezolvarea
urgențelor minore din comunitate și prevenirea agravării situației în cazul unor urgențe majore, care necesită asistență medicală.

Punctul de prim ajutor este susținut financiar de către PA&CO Internațional. 40% din populația României locuiește în sate. În satele izolate, serviciile medicale de urgență ajung în câteva ore. Mii de persoane sunt rănite sau ucise anual de leziuni cauzate de diferite situații neprevazute din cauza unui răspuns inadecvat sau a lipsei de intervenție în timp util. Luarea unor măsuri imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare imediat dupa producerea accidentului, poate reduce considerabil decesele și vătămările, precum și impactul dezastrelor și situațiilor de urgență de zi cu zi. Primul ajutor nu este un înlocuitor pentru serviciile de urgență.

Este un prim pas vital pentru furnizarea de măsuri eficiente și rapide, care ajută la reducerea leziunilor grave și la îmbunătățirea șansele de supraviețuire. Pentru satele unde nu există servicii medicale permanente, timpul până la sosirea ambulanței face diferența între viață și moarte.

"Fiecare punct de prim ajutor înființat în zone izolate înseamnă salvarea unor vieţi. O acțiune rapidă cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate și corecte în primele minute, critice, de la producerea unui accident sau aparitia unei situații de urgenta, poate salva vieți. Mulțumim familiilor care au acceptat voluntar să facă parte din acest proiect și și-au asumat misiunea de a veni în sprijinut tutur celor care vor avea nevoie de ajutor”, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

 „Suntem încântaţi să sprijinim Crucea Roşie Română în implementarea unui proiect care are efecte imediate asupra calității vieții oamenilor din comunitățile izolate. PA&CO Internațional a luat foarte în serios accesul la sănătate al oamenilor din mediul rural și acest proiect exact asta face, oferă tuturor posibilitatea de a primi îngrijirea de care au nevoie în situații de urgență”, a declarat doamna Paulina Cășuneanu, Vicepreședinte PA&CO International.

 Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare judeţ din țară este de aproximativ 100.000 euro. Până în prezent, proiectul a fost lansat în 5 județe, Argeș, Brăila, Cluj, Hunedoara și Timiș și urmează să fie lansat în județele Dâmbovița, Harghita, Iași și Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin