21.02.2012

FSC lanseaza proiectul “Sansa la educatie pentru copiii din mediul rural”

Incepand cu luna februarie a acestui an a fost lansat proiectul Sansa la educatie pentru copiii din mediul rural, proiect implementat de Fundatia de Sprijin Comunitar si sustinut financiar de Orange Romania si Grupul France Telecom Orange prin Orange Foundation. Proiectul isi propune imbunatatirea accesului copiilor din zone rurale sarace si izolate din estul judetului Bacau la educatie de calitate, consiliere si indrumare socio-educationala, in vederea reducerii decalajului fata de copiii din mediul urban, prin crearea si dezvoltarea unor aptitudini pentru o viata independenta, normala si competitiva. De asemenea, se urmareste diseminarea modelului de buna practica dezvoltat de FSC in alte doua zone rurale sarace din judetele Vaslui si Iasi.

In acest sens vor fi continuate si dezvoltate activitatile educative ale FSC adresate copiilor din comunele
Stanisesti, Motoseni, Vultureni si Podu Turcului, in cadrul centrelor educationale “Clubul cu Lipici”. Zilnic, in cadrul acestor centre, copiii pot desfasura practic multe din activitatile pe care la scoala le invata doar teoretic. Pe langa aceasta ei vor avea un spatiu adecvat de efectuare a temelor, sub supraveghere specializata si isi vor putea petrece in mod placut timpul liber.

O alta componenta a proiectului vizeaza consilierea si pregatirea elevilor de clasa a VIII-a pentru urmatoarea etapa importanta in viata lor si anume accederea la liceu. In acest sens psihologii si asistentii sociali ai FSC se vor deplasa in comunitatile respective, in cele mai importante scoli pentru intalniri cu elevii de clasa a VIII-a si cadrele didactice. Prin sesiunile de consiliere proiectul urmareste sa dezvolte abilitatile de viata ale acestor tineri pentru o buna adaptare la viata de oras. “Bobocii” de clasa a IX-a vor beneficia din aceasta toamna de programul de burse al FSC care le va oferi nu doar sprijin financiar, ci si asistenta sociala, consiliere si orientare psiho-pedagogica.

Prin aceste componente integrate proiectul va asigura asistenta si sprijin educativ elevilor din mediul rural de la toate nivelurile scolare, incepand cu prescolarii si ajungand pana la elevii de liceu.

“Mai mult decat atat, ne propunem sa promovam acest model educativ, care are rezultate concrete in ce priveste imbunatatirea performantelor scolare ale tinerilor cu care lucram de peste 6 ani. Vrem sa diseminam modelul oferit de Clubul cu Lipici si in randul altor comunitati rurale din Bacau si judetele limitrofe” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).

In acest sens, in parteneriat cu Inspectoratele Scolare din Judetele Bacau, Iasi, Vaslui vom invita cadrele didactice, diriginti si directori din mediul rural la o serie de intalniri cu scopul de a schimba experiente referitoare la stimularea tinerilor din rural pentru a-si continua studiile liceeale. De asemenea, in cadrul intalnirilor vor fi prezentate si activitatile derulate in cadrul „Cluburilor cu Lipici” in vederea identificarii posibilitatilor de replicare a acestui tip de centru de zi in zonele rurale din judetele Vaslui si Iasi.

De-a lungul anului 2012 vor beneficia de acest proiect peste 500 de copii prescolari si de ciclu gimnazial, 90 de liceeni provenind din mediul rural si 150 de cadre didactice din judetele Bacau, Vaslui si Iasi. Alti 5000 de tineri si profesori vor fi informati despre provocarile vietii de liceean la oras prin intermediul “Ghidului de iesit in lume”

“Ne madrim sa avem alaturi de noi in acest demers educativ doi parteneri extrem de importanti si de notorietate, Orange Romania si Orange Foundation. Sustinerea oferita de aceste institutii ne va permite ca in acest an sa putem derula programele educative integrate in cele mai bune conditii si sa oferim tinerilor din mediul rural accesul la activitati similare calitativ cu oferta educativa extrascolara din mediul urban. De aceea vrem sa multumim public partenerilor nostri si sa-i asiguram inca o data ca, prin prisma rezultatelor obtinute, investitia in acest proiect se va dovedi de o maxima importanta si cu un impact major.” (Gabriela Achihai, presedinte FSC)

“Educatia este motorul de crestere al unei societati, iar de calitatea acestuia depinde evolutia generatiilor si sansa lor in viitor. Din pacate Romania este una din tarile cu cea mai mare rata de abandon scolar, in special in zonele rurale. Programele pe termen lung ale FSC si rezultatele acestora au devenit un exemplu de buna practica in educatia alternativa. Tocmai de aceea am ales sa sustinem impreuna cu Orange Foundation proiectul “Sansa la educatie pentru copiii din mediul rural”. Este o initiativa importanta pe plan local care se adreseaza unui numar mare de copii si care va avea rezultate semnificative si pe termen lung.” a declarat Amalia Fodor, CSR Manager Orange Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin