15.10.2013

Eveniment exceptional la Teatrul de Vara Bacau

Bacauanii sunt invitati in data de 24 octombrie, incepand cu ora 20.00 la Teatrul de Vara din Bacau, pentru un concert marca Vunk. Radu Beligan, cel mai mare actor roman contemporan va fi invitatul special al trupei VUNK in #asasishow. Maestrul cu origini  bacaune implineste 95 de ani in 14 decembrie. 

Zilele trecute,  timp de 2 ore s-a filmat momentul domnului Beligan pentru #asasishow. In spectacol veti
vedea aproximativ doua minute cu domnul Radu Beligan, dar inregistrarea lui a durat mult mai mult.

 Regretam ca n-ati fost cu totii alaturi de noi pe timpul celor doua ore de inregistrari. Dl Beligan venea dupa trei ore de filmari pentru TVR pe scena Teatrului Metropolis si-a avut nevoie de citeva minute sa se refamiliarizeze cu textul pe care Cornel l-a scris pentru dinsul. Il vazuse pentru prima oara in urma cu o saptamina cind si-a dat acordul pentru a fi parte din #asasishow. Asa ca, in spatele canapelei de piele rosie pe care urma sa se aseze pentru inregistrarea din show, pe un scaunel de lemn, in mijlocul scenei mari a teatrului Metropolis, Radu Beligan a stat pret de citeva minute bune cu o foaie de hirtie A4 in fata. Ai fi putut spune ca a atipit, obosit de la filmarea precedenta, daca n-ai fi vazut adierea usoara a colii de hirtie. De sub ochelarii cu rame dreptunghiulare, inguste, ploapele tresareau in ritmul gindurilor care memorau cuvintele de pe hirtie. 5 min. 10 min. Fara ca vreo alta parte a corpului sa se miste. Doar ploapele care se inchideau si deschideau in timp ce textul incepea sa treaca din hirtie prin dinsul. - Unde ma asez?,a intrebat cind baietii setasera tehnic totul. - La mijlocul canapelei ar fi minunat, a spus Silviu Mustatea, un tinar regizor a carui virsta nu e nici cit o treime din cea a maestrului. Ajutat de Cornel si de Mona, asistenta personala care-l insoteste non stop din 2007, Radu Beligan s-a asezat pe canapeaua rosie. Se deplaseaza incet de la accidentul din 2007 cind pentru trei luni a fost paralizat, dar continua sa munceasca sustinut citeva ore pe zi, cu aceeasi ambitie cu care a refuzat sa mai faca recuparare dupa accident. Il pacalea pe profesorul de fizioterapie, spunindu-i bancuri.

 "Te-ai intrebat, vreodata, unde se duc emotiile oamenilor?” Vocea nazala a domnului Beligan a rostit cuvintele cu care incepe si promo-ul concertului si textul a capatat dintr-o data o alta dimensiune. (cite emotii va fi provocat domnia sa de-a lungul anilor?!) “Si tu .... faci parte din formula fericirii.”, a spus citeva secunde mai tirziu uitindu-se nu in camera de filmat, ci in sala unde erau Cornel si asistenta domniei sale, Mona. A spus textul de 5- 6 ori, de fiecare data cu alte inflexiuni, uneori necajindu-se ca s-a bilbiit la cite un cuvint. L-a ascultat pe Silviu care i-a dat indicatii regizorale fara sa-i pese nici de numele pe care-l are in fata, nici de virsta actorului, iar Domnul Beligan a respectat fiecare dintre indicatii cu maxima atentie. Aveau un scop comun: un produs final foarte bun. "N-a fost bine daca vreti sa mai repet o data", a zis, iar Silviu a ripostat. "Nu, acum schimbam incadratura, facem cu un cadru mai larg"

 S-au filmat detalii, maestrul a fost rugat sa se sprijine in baston si sa zimbeasca la cadru, si-a rezultat o postura de o tandrete incredibila cu barbia sprijinita in ambele palme care au punct de sustinere in baston. A fost o tensiune frumoasa in sala si, pret de doua ore, dincolo de respectul pe care-l poarta fiecare dintre membri echipei VUNK pentru Maestru Beligan, a fost o atmosfera de lucru: un regizor care a urmarit ca textul sa fie spus perfect de un actor si un scenarist care a privit curios, emotionat si cu o oarecare mindrie, cum textul lui prinde o viata noua, cu o voce nazala si o experienta de viata de 95 de ani.

 "Cand vocea lui Radu Beligan, probabil, cel mai mare actor roman contemporan, iti citeste cuvintele si-ti interpreteaza textul, tot ce simti este cea mai mare mandrie ca esti artist. Am fost cel mai fericit spectator, pentru ca am asistat la un mic spectacol de teatru in prezenta marelui actor, dar am fost si cel mai fericit autor, ca, fara sa fi publicat nimic pana acum, o legenda sa dea viata cuvintelor tale. Tot textul e intins pe 10 rinduri de text care se incheie cu “Scena e gata” In rindurile acelea care vorbesc despre emotie si despre cum fiecare dintre noi putem ajuta la fericirea celorlalti e esenta spectacolului. Joi seara oamenii se vor uita la domnul Radu Beligan, participind la spectacolul unei trupe rock la aproape 95 de ani. Si n-o sa fie nevoie de prea multe cuvinte ca sa se inteleaga de ce e domnul Beligan acolo: si el face parte din reteta fericirii. Si-a impartit fericire pentru multi oameni in spectacolele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin