16.10.2013

Icoana de la Cacica in Bacau

 Duminică, 20 octombrie, la ora 17.45, va sosi în Biserica Romano- Catolică„Fericitul Ieremia”din Bacău, Icoana Maicii Domnului de la Cacica- icoană făcătoare de minuni. La ora 18.00 va avea loc o Sfântă Liturghie celebrată de episcopul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel.

Marţi, 22 octombrie, după Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va avea loc o procesiune pe străzile oraşului, pe traseul următor:
plecarea de la Bierica „Fericitul Ieremia”, apoi străzile: Digu Bârnat, Ştefan cel Mare, Aprodu Purice, Hatman Berescu, Zefirului, Digu Bârnat și apoi la Bierica „Fericitul Ieremia” unde va avea loc încheierea procesiunii.

Miercuri la ora 18 se va încheia pelerinajul prin binecuvântarea finală şi acordarea indulgenţei plenare. La Pelerinajul Icoanei Maicii Domnului de la Cacica vor participa numeroşi credincioşi catolici dar şi de alte confesiuni, atât din Bacău cât şi din alte localităţi. Devoţiunea pentru această icoană este motivată de minunile pe care le-a săvârşit de-a lungul timpului. Icoana este un basorelief de 86 x 60 cm, executată din lemn aurit şi argintat. Doar feţele şi palmele Maicii Domnului şi ale Pruncului Isus sunt pictate. Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinându-l în braţe pe Pruncul Isus, care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învăţând poporul. Ambele figuri au coroane de stele. Istoria acestei icoane spune că încă din anul 1810, aceasta s-a bucurat de respectul cuvenit, lucru dovedit de faptul că a fost amplasată în altarul central închinat Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria din Cacica. De când a fost înălţată noua şi impunătoarea biserică, sfinţită în 1904, icoana miraculoasă a Maicii Domnului de la Cacica a devenit şi mai populară. În mai 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat primul pelerinaj în România, printre darurile primite de Sfântul Părinte, cel mai valoros a fost copia icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin