Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a primit raspuns din partea domnului José Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, cu privire la declaratiile facute in luna august 2013 de ministrul olandez pentru afaceri sociale si al ocuparii fortei de munca, domnul Lodewijk Asscher, prin care acesta solicita instituirea unui cod portocaliu privind circulatia fortei de munca in spatiul comunitar.
Eurodeputatul roman a transmis in luna august 2013 scrisori catre domnul José Manuel Barroso, Presedintele
Comisiei Europene, domnul László Andor, Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, precum si doamnei Pervenche Berès, presedinta Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din cadrul PE, prin care a criticat atitudinea minstrului olandez si a solicitat sa fie respectate principiile declarate ale Uniunii Europene in materie de forta de munca si anume: libera circulaţie a lucratorilor cetateni europeni, garantarea drepturilor acestora pe intreg parcursul procesului de munca si eliminarea discriminarilor de tot felul pe piata muncii.
"Am atras atentia, cu mai multe ocazii, ca libera circulatie a fortei de munca este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene si ca, la nivelul Comisiei Europene, s-а acordat intotdeauna o importanta deosebita respectarii acestui drept in beneficiul cetatenilor UE, fara nicio restrictie. In plus, restrictiile privind lucratorii romani sau bulgari vor expira la 31 decembrie 2013 si niciun stat membru nu poate extinde aceste restrictii in mod unilateral", a declarat Presedintele Comisiei Europene.
De asemenea, domnul Barroso a afirmat faptul ca "executivul european sprijina fervent o mai mare mobilitate a fortei de munca. Notiunea de piata veritabila a fortei de munca la nivel european este unul dintre aspectele fundamentale ale pachetului privind ocuparea fortei de munca, pe care Comisia l-а propus in 2012 si care stabileste agenda pe termen mediu si lung in ceea ce priveste modul in care statele membre ar trebui sa sprijine redresarea economica prin crearea de locuri de munca. Mobilitatea fortei de munca aduce beneficii economice, in special pentru tarile de destinatie a migrantilor".
In discursul privind starea Uniunii, pe care l-a rostit in Parlamentul European pe 11 septembrie, presedintele Barroso a reamintit importanta liberei circulatii a fortei de munca si faptul ca o piata unica ce functioneaza bine nu poate fi imaginata in lipsa acesteia.
"As vrea sa va asigur de angajamentul personal pe care mi l-am asumat in ceea ce priveste asigurarea faptului ca libertatea fortei de munca poate fi exercitata fara nicio restrictie si ca atat eu, cat si Comisia Europeana, refuzam orice incercari menite sa submineze aceasta libertate fundamentala, pilon de rezistenta al pietei unice", a concluzionat presedintele Comisiei Europene.
"Ma bucur ca executivul european si-a asumat angajamentul de a fi respectata libera circulatie a lucratorilor europeni pe piata europeana a muncii si consider ca raspunsul primit reprezinta o garantie pentru cetatenii romani ca vor beneficia de aceleasi drepturi ca toti cetatenii europeni pe piata fortei de munca", a declarat europarlamentarul roman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu