18.03.2013

Campania Hai pe net!

 Biblioteca Judeţeană ”C. Sturdza” Bacău este partener local al Campaniei Hai pe net! ediţia 2013

 Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală, iniţiată la nivel European de către organizaţia Telecentre-Europe, organizaţie care reprezintă 37 de reţele locale de organizaţii din 27 de ţări europene. Campania se derulează în perioada 18 – 24 martie 2013 în aproximativ 10.000 de telecentre - biblioteci publice,
ONG-uri, şcoli şi organizaţii educaţionale, amplasate atât în mediul rural cât şi în mediul urban. La nivel european campania poartă denumirea de „ Get on line Week” şi este susţinută de către Alianţa Get on line Week – un grup format din Accenture, Lyberty Global şi Microsoft. Campania îşi propune să aducă online 10 000 de utilizatori noi, oameni care fie nu au folosit niciodată internetul, fie oameni care învaţă să folosească e-servicii noi (ex. cumpărături sau plăţi online, cursuri de formare profesională online, participare în comunităţi sociale virtuale, etc.) precum şi pe implicarea tinerilor în activităţi care se vor baza pe cunoştinţele lor de a utiliza tehnologia şi internetul cu scopul de a creşte şansele lor de angajare pe piaţa muncii prin dobândirea de competenţe TIC cât mai bune.

În România, campania denumită generic Hai pe net! este coordonată de Fundaţia EOS în parteneriat cu ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (www.anbpr.org.ro). Pe parcursul derulării campaniei, Biblioteca Judeţeană ”C. Sturdza” Bacău pune la dispoziţia publicului 34 de calculatoare de ultima generaţie şi 11 laptop-uri, toate conectate la internet, ca puncte de acces la cele trei teme majore: Creşterea şanselor de angajare a tinerilor – anul acesta campania pune un accent deosebit pe responsabilizarea tinerilor care utilizează deja noile tehnologii şi se află online, prin activităţi care se vor baza pe cunoştinţele lor de a utiliza tehnologia şi internetul cu scopul de a-şi dezvolta în continuare viaţa personală şi profesională. Pentru această parte a campaniei, Biblioteca Judeţeană ”C. Sturdza” Bacău va promova tema "Identitatea mea digitală", recomandând utilizatorilor aplicaţii şi broşuri din sfere precum educaţia media, social media, securitate pe Internet şi confidenţialitatea datelor. Servicii online pentru cetăţeni – campania Hai pe net! îşi propune să încurajeze tinerii şi în special tinerele fete să aleagă o carieră în domeniul IT pentru a reduce neconcordanţa şi deficitul în dezvoltarea acestor competenţe, şi în special pentru a contribui la reducerea şomajului.

 Pentru această parte a campaniei, Biblioteca Judeţeană ”C. Sturdza” Bacău va încuraja utilizatorii să se înscrie şi să participe online la activităţi legate de tema Portofoliul meu de e-competenţe, precum: Dezvoltarea competenţelor TIC (Employment Toolkit, Skillage, certificarea competenţelor digitale); Competenţe digitale pentru antreprenoriat şi inovare socială; Zilele carierei TIC pentru elevi (care sunt specializările şi profesiile pe care aceştia le pot urma în domeniul IT). Îmbătrânire activă / Învăţare inter-generaţională – Campania Hai pe net! îşi propune de asemenea să aducă împreună tinerii şi seniorii, în activităţi de învăţare inter–generaţionale interesante.

 Biblioteca Judeţeană ”C. Sturdza” Bacău va derula un nou curs pentru 10 seniori ghidându-se după tema Călătoria mea online: Introducere în utilizarea calculatorului şi internetului şi dezvoltarea competenţelor digitale pentru utilizatorii aflaţi pentru prima dată online precum şi pentru începători. În anul 2012, la campania Hai pe Net au participat peste 576 organizaţii, atrăgând la nivel naţional un număr de 15760 de participanţi, lucru care a calificat România pe un onorabil loc 2 în cadrul campaniei la nivel European.

 Fiind un proiect care se desfăşoară simultan în mai multe ţări din Europa, Asia şi Africa dorim să încurajăm navigatorii români care doresc să susţină mesajul Hai pe net! să acceseze site-ul www.eos.ro, dovedind astfel că au fost online în săptămâna 18 - 24 martie, în cadrul campaniei Hai pe net! Toate hit-urile (înscrierile) vor fi contorizate în timp real de o aplicaţie specială - (counter-ul campaniei care include un mini chestionar online). Acest lucru va fi făcut în mod simultan de către toate celelalte ţări participante, iar noi ne dorim să fim din nou printre primii în Europa. Vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” Bacău!

Un comentariu:

LinkWithin