26.05.2011

Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) se reuneşte în Bacău.

30 de aleşi locali şi regionali din Lituania, Estonia, Irlanda, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria şi România vor fi prezenţi în Bacău, tema dezbaterilor fiind reformele regionale şi locale în Europa – învăţăminte. Delegaţia va fi condusă de dna Flo Clucas, Preşedinta Grupului ALDE din CoR, membră în Consiliul Local al oraşului Liverpool, Marea Britanie.

Întâlnirea va avea loc la Centru de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” în data de 27 mai 2011, începând cu ora 09.00.

Vor avea loc două sesiuni de dezbateri tematice. În prima sesiune se va discuta despre reformele regionale şi
locale recente în Europa dar şi despre reforma pe care o pregătim în Romania şi mai precis aşteptările autorităţilor locale. Cea de-a doua sesiune se concentrează pe iniţiativa europeană a Parteneriatului Estic şi pe modul cum poate UE, prin programele sale, să sprijine respectarea autonomiei locale şi reformele în ţările partenere.

La reuniune au fost invitaţi deputaţi români şi europeni, dl Ionel Palăr, dl Cristian David, dna Ramona Mănescu şi dl Cristian Buşoi, cu care vor fi dezbătute aceste subiecte.


Comitetul Regiunilor (CoR) este adunarea politică care oferă nivelurilor regional şi local posibilitatea de a-şi face auzită vocea în cadrul elaborării politicilor UE şi în cadrul legislaţiei UE. Tratatele obligă Comisia, Parlamentul şi Consiliul să consulte Comitetul Regiunilor de fiecare dată când se fac noi propuneri în domenii care afectează nivelurile local şi regional. CoR are 344 de membri din cele 27 de ţări ale UE şi activitatea sa este organizată în şase comisii diferite. Acestea examinează propuneri, dezbat şi discută în scopul elaborării avizelor oficiale privind chestiunile eseniale.

Delegaţia României la CoR este formată din 15 aleşi locali şi judeţeni. Primarul Bacăului, dl Romeo Stavarache, este membru în Biroul de conducere al CoR din 2010 şi de asemenea vicepreşedinte CEMR – Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor.

Comitetul Regiunilor a decis ca această întâlnire să se desfăşoare în Bacău ca urmare a preocupării permenente a administraţiei locale pentru atragerea de fonduri europene, Bacăul fiind considerat un model de „bune practici” de către oficialii europeni, având în derulare proiecte de circa 300 de milioane de euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin