17.05.2011

Andrei Vartic pomenit la Manastirea Diaconesti -sâmbata, 4 iunie

Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina“, Filiala Bacău, invită doritorii la manifestările ocazionate de comemorarea a doi ani de la plecarea dintre noi (2 iunie 2009) a lui Andrei Vartic (nascut 21 octombrie 1948, Dănceni, judeţul Chişinău), fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor de teatru şi film, deputat în primul parlament al Republicii
Moldova 1990-1993, iniţiatorul creării Frontului Popular în Basarabia (27 mai-3 iunie 1988), fondator şi director al revistelor „Quo Vadis” şi „Fără Machiaj”, Fundaţiei Culturale „Basarabia”, Teatrului poetic, Institutului Civilizaţiei Dacice, revistei de studii carpato-dunărene „Dava International”, autor a peste 20 de cărţi, unele apărute samizdat, cât şi a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare atât din Basarabia şi România, cât şi peste hotare. La 10 iunie 2007 a fost ales prim-vicepreşedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia. Manifestările se vor desfăşura la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Diaconeşti, comuna Agăş, judetul Bacău sâmbătă 4 iunie după următorul program:

ora 9.00
– Plecarea spre Mănăstirea „Diaconeşti” de la sediul tipografiei „Docuprint” (Bacău, str. Letea, nr. 30 bis);

ora 11.00
– Oficierea slujbei de Pomenire de către Părintele Amfilohie;

ora 11.15
– Oaspeţii sunt invitaţi să participe la masa de Pomenire oferită de obstea Mănăstirii;

ora 11.45
– Lansarea cărţii „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice”, autor Andrei Vartic. Prezentare: Vasile Şoimaru şi Nicolae Dabija. Lucrarea „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice” va fi distribuită gratuit tuturor participanţilor impreuna cu alte materiale;

ora 12.00
– Încheierea manifestărilor. Cuvântul Părintelui Amfilohie.

La manifestări şi-au anunţat participarea Nina Vartic, Ion Vartic, Ilinca Vartic, artişti, ziarişti, scriitori, personalităţi din România, din Ucraina şi Republica Moldova. Cei care doresc să participe sunt rugaţi să ne anunţe până la data de 30 mai pentru a ne oferi posibilitatea de a ajusta detaliile manifestării, telefon 0234-588930, 0723-360758 si la docuprint@clicknet.ro.

Comuna Agăş este situată în partea de vest a judeţului Bacău în zona de munte pe Valea Trotuşului, aşezată pe cursul superior al acestuia, între munţii Ciucului şi munţii Tarcăului, din Comăneşti la 21 de km spre Miercurea Ciuc pe DN12A. Cea mai veche consemnare din aceasta zonă s-a făcut la 1757, martie 25, despre Schitul Cotumba, când stareţul mănăstirii, Pahomie a scris zapisul de mână pentru vânzarea a 55 de prăjini, curătură de arat. Prin cartea de danie din 20 iulie 1770, Andrei şi Toader Neculai dau schitului Cotumba partea lor din moşia Surdu. Mănăstirea Cotumba a fost ctitorită în cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Biserica de zid a Mănăstirii fost construită în anul 1766 însă din anul 1864 a devenit biserică de mir. Mănăstirea Cotumba a fost reînfiinţată în anul 1994, cu obşte de maici, fiind aduse monahii de la Mănăstirea Brâncoveni-Olt. Unsprezece vietuitori, duc viaţa de obşte si are hramul Pogorarea Duhului Sfânt.

Agăţată în coasta muntelui şi ascunsă pe jumătate sub aripa pădurii, mănăstirea Diaconeşti pare un cuib de pasăre rară. Pe măsură ce ne apropiem, în lumina sidefie a apusului de primăvară ni se arată, parcă abia schiţate din vârful penelului, biserica din lemn şi chiliile. Curtea este străbătută, cu hărnicia albinelor, de femei tinere şi frumoase, care-şi poartă straiele monahale cu distincţie aristocratică. Merg să-şi împlinească treburile lor în obşte. Din altar se aude vocea baritonală a Parintelui Amfilohie Brânză, duhovnicul mănăstirii, care ridică rugaciuni către Tatăl Nostru, fiind îngânat, cu smerenie şi în şoaptă, de oameni ai locului şi cei ce vin mai des, care ştiu slujba pe de rost. Şapte măicuţe pictează icoane în stil bizantin. Ucenic al Părintelui Iustin Pârvu, de la mănăstirea ,,Petru Vodă’’-Neamţ, Părintele Amfilohie a învăţat de la bătrânul duhovnic, răbdarea ascultării, de-optrivă cu darul sfatului de suflet. Deşi cu el însuşi este foarte aspru, iar obştii i-a impus un regim sever, Părintele Amfilohie judecă nuanţat şi cu mare delicateţe cazul fiecarui mirean care i se spovedeşte. Cu privire la cele două steaguri tricolore încrucişate la stăreţie, ne lămureşte: ,,Ortodoxia este organizată pe naţiuni. În toate bisericile greceşti, sârbeşti sau ruseşti veţi găsi drapelul naţional. L-am pus şi noi pe-al nostru, pentru că suntem români şi nu ne este ruşine cu asta’’. Când părăsim mănăstirea, ne învăluie o boare de nostalgie, ca la plecarea din casa părintească. Simţământul este unic, ştim că ne vom întoarce; personal voi reveni pe 4 iunie, il vom comemora pe prietenul Andrei Vartic, mama si sotia mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin