11.05.2011

Spectacol extraordinar la Casa de Cultura

Vineri, 27 Mai 2011, ora 19:30 la Casa de Cultura "Vasile Alecsandri" din Bacau, sunteti invitati la un amalgam de dans modern, clasic, popular, acrobaţie şi balet, pe care românii n-au apucat sã-l vadã panã acum!

...În scurta vreme, ansamblul REPEDE nu va mai avea nevoie de o prezentare, aşa cum deja se întampla în Rusia sau în Moldova de peste Prut, de unde şi vine, aşa cã maxim într-un an nu vei mai fi nevoit sã citeşti pagina aceasta. Însã astãzi este cazul sã o parcurgi, astfel încat sã nu pierzi un spectacol cu adevãrat original.
Eu, care l-am vazut, v-aş da şi garanţie, dar nu îmi permite poziţia din care vã scriu.
Fiind un popor foarte credincios, moldovenii şi-au permis sã îşi facã o a doua icoanã din şcoala rusã de balet, la fraţii noştri dansul trecând demult peste nivelul de simplã “modã”. Şi nu e vorba doar de zona Chişinau, ãl mai cosmopolit oraş al Moldovei (nu râdeţi daca n-aţi fost acolo), ci s-a raspandit în toatã ţara, sub forma de puzderie de şcoli de balet, dans modern si acrobatic, şi in Ungheni, Bãlţi, Gãgãuzia etc (ok, acum puteţi sã râdeţi).

REPEDE s-a format mai întâi ca şcoalã de dans, iar mai apoi, pentru cã a adunat la un loc unii dintre cei mai buni artişti moldoveni, şi-a creat propria companie artisticã pentru spectacole. Şi, deoarece “profii” erau specializaţi pe toate domeniile (balet, acrobaţie, dans clasic, modern şi popular) şi s-au pricopsit şi cu un coregraf de mare clasã, au creat un spectacol care amestecã elemente din fiecare zonã. De aici şi unicitatea, originalul de care aminteam mai sus.

Cel care are rabdare sã intre şi pe www.repede.md o sã descopere în componenţa grupului şi un artist emerit al Moldovei, cu nume de domnitor, Alexandru Lãpuşneanu, cel cunoscut pentru câteva rostiri celebre, personale sau nu: “De mã voi scula, pre mulţi am sã-I popesc”, “capul lui Moţoc vrem”, “de voi nu mã vreţi, eu vã vreau”. Se pare cã în Moldova nu se fac artişti emeriţi pe bandã rulantã, aşa cã omul are habar de ceea ce face. De sculat, o sã vã scoale în picioare sã aplaudaţi, iar domnişoarele artiste o sã vã îndeparteze orice fel de gând de popealã. Iar dacã nu, puteţi sã-i luaţi capul lui Tanmoshan Dmitrii, coregraful principal. Dar nu e cazul, sigur o sã vreţi sã revedeţi spectacolul, mai ales cã sunt doar douã reprezentaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin