25.04.2011

Mai are rost Invierea?

Foarte multi am uitat scopul Invierii. Sa iesi la 12 noaptea in strada ca sa aprinzi doar o lumanare, parca a devenit banal si lipsit de substanta. La fel ca si Craciunul, Pastele si-a  pierdut esenta. S-a comprimat la mancare si cumparaturi. La Realitatea TV, am auzit toata ziua, pronuntate cuvintele "oua rosii, cozonaci si friptura". Era obsesiv! Am crezut ca li s-a stricat tehnicul de repeta aceleasi cuvinte la inceputul fiecarei stiri.

Desigur, titlul "Mai are rost Invierea?"l-am postat pentru a va starni interesul unora. Invierea este singurul lucru autentic, din toata nebunia acestor zile. Cel putin cu o saptamana inainte facem mancare, curatenie si ne calcam in picioare pentru alimente si cadouri, ca la 12 noaptea sa aprindem o lumanare, sa ne holbam la ea 10 minute, ca sa nu se stinga pana ajungem acasa. Desigur, ne grabim ca sa mancam ceva, ca tot nu am tinut post, iar slujba.....va fi si la anul. Atat a mai ramas din Inviere....

Anul acesta am simtit nevoia de o schimbare si  am vrut sa rup obisnuinta si banalul. Vream sa ascult sluja de Inviere. Cum concurenta e mare, (sper sa nu se supere doamnele mai in varsta pe mine:) trebuia gasit un loc linistit. La 30 de km de Bacau, se afla  Manastirea Sfantul Nicolae din câmp, in comuna Parincea. Am facut 25 de minute, timp pe care poti sa-l faci si prin oras de la o destinatie la alta, deci nu mult.

De la intrarea pe poarta manastirii, s-a simtit linistea si emotia ca ceva urma sa se intample.Prin intunericul lasat, se vedeau umbrele maicutelor ce puneau totul la punct in asteptarea Invierii. Pe scurt, manastirea are o vechime de 300 de ani, si i se spune "din camp" deoarece in urma cu ani de zile, cand s-a incercat mutarea ei cu carute trase de boi, a ramas impotmolita in acel loc, in camp. Dupa anii 90, maica stareta Evlampia si parintele Mihail, care a murit intre timp, au reusit sa ridice chiliile ce inconjoara complexul. Cu ajutorul fratelul Neculai din America, s-a construit  si o biserica mareata, langa bisericuta din lemn.Actualmente, preot paroh, este parintele Calinic. El este cel care se roaga pentru binele comunitatii si pastoreste drumul lor spre mantuire.

Eu am dat doar un exemplu, fiecare se poate duce oriunde la Inviere. Ideia ar fi  sa nu uitam scopul sarbatorii. Invierea are rost. Invierea e totul! Hristos a Inviat!

Drumul spre manastire este : (Calea Barladului- Buhoci- Bibiresti- Parincea)

Manastirea veche de peste 300 de ani

Biserica noua de piatra ce poarta hramul Nasterea Macii Domnului
Interior biserica
aceasta a fost construita intre 1998-2002, iar pictura in fresca realizata in intervalul 2002-2004;

Moaste

2 comentarii:

  1. Nemaipomenit! Nu pot sa cred ca ai fost aici!:) Bunicii mei locuiesc in Parincea si tin sa spun ca mergeam cand eram mic aproape in fiecare zi acolo. E liniste, e totul bine pus la punct si in plus, ambele Biserici sunt foarte frumoase. Eram un grup mare de copii ce mergeam acolo. Odata am si mancat din mancarea pregatita de maicute, care erau foarte de treaba. Un loc fain si un articol ce ma face sa-l revad:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur Adi. Am mancat si eu de multe ori acolo si intr-adevar e minunat.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin