12.10.2010

Fiul rabinului Alexandru Şafran la Bacau

In septembrie va spuneam de  comunitate evreiasca din Bacau, ce a insemnat ea pentru oras si de numele lui Alexandru Safran. Un eveniment plin de incarcatura culturala si istorica a fost organizat  la iniţiativa Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Bacăului – 602” şi cu prilejul celebrării a 100 de ani de la naşterea teologului, filozofului şi cărturarului băcăuan Alexandru Şafran.Acesta s-a desfasurat  la Şcoala cu Clasele I–VIII „Dr. Alexandru Şafran” Bacău (fosta Nr 15), luni, 11 octombrie 2010, începând cu ora 13.00.

Cu această ocazie, instituţia de învăţământ băcăuană a primit vizita prof. univ. dr. Avinoam Şafran, şeful Clinicii de Oftalmologie al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Geneva, fiul rabinului Alexandru Şafran, prof. univ. dr. Carol Iancu , de la Universitatea „Paul Valéry” Montpellier, directorul Şcolii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franţa şi a solistei Sarah Iancu, violoncelistă la Orchestra Naţională “Capitole” din Toulouse, Franţa.

La eveniment au mai fost prezenti: Viceprimarul Dragos Luchian, Prefectul C-tin Scripat, Vicepresedintele Consiliului Judetean Dumitru Braneanu, Gabriel Stan directorul  Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, presedintele comunitatii evreiesti din Bacau Vigdar Hari, Costel Ciocea de la Sif Moldova, dr. Cristian Iovan presedintele Fundatiei "Costache Negri" si reprezentanti ai ISJ.


Fiul rabinului băcăuan, prof. univ. dr. Avinoam Şafran, cu ocazia marcării centenarului, a prezentat expunerea: “Amintiri privind părintele meu, Dr. Alexandru Şafran”, iar violoncelista Sarah Iancu, a susţinut un recital de muzică clasică pe teme ebraice. Elevii scolii au ridicat nivelul muzical prin cateva cantece care au fost raplatite cu aplauzele invitatilor.

Avinoam Şafran si Carol Iancu 
violoncelista Sarah Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin