31.05.2013

Activitati de Ziua Mondiala a Mediului

Pentru a celebra acest eveniment Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău derulează în parteneriat o serie de manifestări, după cum urmează:

 1. 04 – 05 iunie - „ACT GREEN” – manifestare înscrisă în calendarul ediţiei acestui an al Săptămânii Verzi (Green Week), pe tema calităţii aerului, sub patronajul Comisiei Europene şi organizată în parteneriat cu Centrul de Afaceri şi Expoziţional Mircea Cancov Bacău.

Evenimentul cuprinde 2 activităţi:

a) - 04 iunie – simpozionul cu tema „Aer mai curat pentru toţi”, cu 2 secţiuni: - O sesiune de prezentări .ppt, pe tema calităţii aerului din mediul urban, adresată elevilor de liceu şi colegiu; - O expoziţie de desene şi afişe pe aceeaşi temă, adresată elevilor de gimnaziu.

 b) - 05 iunie – conferinţa cu tema „Calitatea aerului şi mediul urban”, la care vor fi invitaţi reprezentanţi din partea: administraţiei publice locale, ONG-urilor, universităţilor, instituţiilor publice, operatorilor economici precum şi alte entitaţi, pentru dezbateri şi schimb de experienţă a tuturor celor implicaţi în protecţia mediului.

2. 05 iunie – festivitatea de premiere a şcolilor înscrise in programul naţional Patrula de Reciclare, program naţional de educaţie ecologică privind conştientizarea colectării şi reciclarii DEEE, derulat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene, agenţiile de mediu şi primăriile din judeţele participante. 3. 07 iunie – Simpozionul “Ziua Mondială a Mediului”, în cadrul proiectului “Pro Natura Zemeş “Pământul râde, pământul plânge!”, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Ştefan cel mare Zemeş;

Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului organizată în fiecare an, pe 5 iunie, este una dintre numeroasele modalităţi prin care Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia oamenilor asupra problemelor de mediu. Ziua Mediului este o sărbătoare a tuturor cetăţenilor indiferent de ţară sau rasă. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. Problemele ecologice cu care omenirea se confruntă în aceste timpuri sunt arhicunoscute şi mediatizate. Mediul înconjurător joacă un rol deosebit de important în bunăstarea fiecăruia dintre noi.

 Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2013 este Think. Eat. Save. (Gândeşte. Consumă. Salvează). Este o campanie împotriva risipei şi pierderilor de hrană pentru reducerea amprentei alimentare. Conform Organizaţiei Mondiale pentru Alimente şi Agricultură (FAO), în fiecare an se aruncă 1,3 miliarde t de alimente (echivalentul a tot ceea ce se produce în Africa Subsahariană). În acelaşi timp, pe glob, 1 persoană din 7 se culcă seara fără să mănânce şi cca. 20.000 de copii sub 5 ani mor zilnic de foame.

Datorită diferenţelor mari între nivelurile de trai pe glob cu efecte devastatoare asupra mediului, tema acestui an ne încurajează pe toţi sa devenim mai conştienţi de impactul modului nostru de viaţă astfel încât să luăm deciziile cele mai potrivite. În timp ce planeta se străduie să ne asigure suficiente resurse pentru cei 7 miliarde de oameni (în creştere spre 9 miliarde în 2050), FAO estimează că o treime din producţia globală de hrană este risipită sau pierdută. Risipa de hrană este cel mai mare consumator de resurse, cu impact negativ major asupra mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin