11.10.2010

Tristan Tzara, dadaismul si monumentul

Sambata, 8 octombrie 2010 a fost ziua lui Tristan Tzara si a monumentului din Moinesti.. S-au implinit 104 ani de la nasterea lui Tristan Tzara, si 4 ani de la inaugurarea monumentului. Impreuna cu "Masina Timpului" am trecut si pe la monument, exact in ziua aniversarii.
Tristan Tzara s-a  născut în Moinești, și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

Monumentul se afla la intrarea in Moinesti
În toamna anului 1991, în Moineşti, lua fiinţă o societate cultural - literară botezată după numele unui moineştean celebru, probabil cel mai cunoscut în întreaga lume, Tristan Tzara.

Societatea şi-a propus ca „manifest” cinstirea prin cele mai variate mijloace a memoriei moineşteanului Tzara, dar şi a altor oameni de cultură români legaţi de zona Bacăului . Din iniţiativa personală a d-lui prof. V. Robciuc, asociaţia a realizat antologii, a publicat studii, a dezvelit plăci memoriale, a deschis o librărie, s-a luptat să ridice şi a ridicat un monument dedicat poetului.

Cel mai prestigios monument a fost cel intitulat „DADA” , realizat de sculptorul german de origine română INGO GLASS. Monumentul are 25m lungime, 2,6m lăţime şi 10m înălţime, cântărind 120 tone, o combinaţie de oţel şi beton, aflat la intrarea în municipiul Moinesti, pe drumul national dinspre Bacău.

In cursul anului 2006, pe data 16 aprilie, fosta şcoală generală nr. 8, din cartierul Găzărie al municipiului Moineşti, a fost numită Şcoala Generală „Tristan Tzara”, în memoria celui care are meritul de a fi fost un cetăţean de onoare al municipiului. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa d-nei Rodica Radian Gordon, ambasador al statului Israel.

Piesa  "Le coeur a gaz"/"The Gas Heart" ("Inima de gaz") a lui Tristan Tzara a fost pusa pentru prima data in scena la Washington de catre Forum Theatre &Dance Company

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin