14.10.2010

Prezentarea sistemului educational american

În intervalul 13 - 14 octombrie 2010, de la ora 10.00, Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău a găzduit, la Centrul “American Corner”, o inedită prezentare a sistemului educaţional american, susţinută de Amanda Tulin – voluntar Peace Corps.


Participanţii, elevi ai Colegiului Naţional “Ferdinand I” Bacău, au avut ocazia să afle detalii despre specificul învăţământului american, la nivel liceal şi universitar. Aceştia şi-au manifestat interesul privind modalităţile de
obţinere a unor burse de studiu în Statele Unite.
Iniţiatoarele întâlnirii, prof. Adriana Ionescu Ambrosie şi prof. Nicoleta Bardaşu (Colegiul Naţional “Ferdinand I” Bacău), au evidenţiat, împreună cu oaspetele american, o serie de asemănări şi deosebiri referitoare la viziunea metodică americană şi cea românească, felul în care elevii celor două culturi sunt motivaţi să studieze limbi străine, şi preferinţele lor referitoare la universităţi şi specializări.
“După ce, în anii trecuţi, „American Corner Bacău” a organizat, în colaborare cu Centrul Education U.S.A. al Comisiei Fulbright, o serie de workshop-uri privind modul de accesare a burselor de studii în universităţile americane, acum venim cu o abordare mai inedită, oferind liceenilor băcăuani şansa de a afla de la un tânăr american, cum e să fii licean, sau student în S.U.A..”, ne-a declarat Oana Jianu, coordonatoarea Centrului „American Corner Bacău”.

Amanda Tulin îşi desfăşoară activitatea ca profesor de limba engleză la Şcoala cu Clasele I-VIII “Emil Brăescu” Măgura.
Licenţiată a Universităţii din Missouri în biochimie şi biotehnologie, Amanda a lucrat în Saint - Louis (Missouri), ca cercetător în biologie moleculară, iar în timpul liber, ca voluntar, oferă lecţii de limba engleză refugiaţilor internaţionali.





Alte noutati ale CCD Bacau:

UN NOU CENTRU DE DOCUMENTARE ŞI INFORMARE
Şcoala cu Clasele I – VIII Blăgeşti, jud. Bacău

Potrivit calendarului activităţilor pentru anul 2010, în cadrul proiectului bilateral franco – român „Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat” (C.D.I.), vineri, 15 octombrie 2010, la ora 10.00, va fi inaugurat Centrul de Documentare şi Informare de la Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Blăgeşti .
Acesta este al 12-lea din ultima serie de astfel de centre ce se vor înfiinţa în judeţul Bacău şi care aparţine valurilor şapte şi opt ale acestui proiect. Deci acum, la nivelul judeţului, sunt funcţionale 26 de C.D.I. –uri.
Acest nou Centru de Documentare şi Informare, îşi propune, din perspectivă instituţională, transformarea şcolii din mediul defavorizat, într-un centru de polarizare a activităţilor educaţionale şi culturale la nivel comunitar. De asemenea proiectul C.D.I. reprezintă un model de dezvoltare instituţională a şcolii.
Situat în centrul unităţii, C.D.I. reprezintă o zonă de resurse pluridisciplinare cu finalitate pedagogică, fiind totodată un spaţiu cultural, care oferă oportunităţi pentru dezvoltarea personală şi profesională.
Centrul de Documentare şi Informare de la Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Blăgeşti, se doreşte a fi un mediu stimulativ, care va incita la cunoaştere şi la dezvoltarea gustului pentru lectură. Acolo va exista şi o bancă de informaţii, care va putea fi valorificată în formă fizică şi virtuală.


Centrul de Documentare şi Informare de la Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Blăgeşti, îşi propune printre altele ca, respectând etnia, religia, fără nicio discriminare deci, oricine să beneficieze de serviciile acestuia, putând să se integreze astfel cu succes în societatea contemporană şi în Comunitatea Europeană.
Odată devenit funcţional, acesta va contribui la asigurarea egalităţii şanselor de reuşită ale copiilor, indiferent de mediul din care provin, la favorizarea accesului acestora, cadrelor didactice şi comunităţilor locale, la cultură şi informaţie actuală, la promovarea inovaţiei pedagogice şi introducerii noilor tehnologii în practicile pedagogice şi educative curente, dar şi la adaptarea sistemului educativ românesc la standardele în domeniul documentar promovate la nivel european.

C.D.I.-urile concentrează în acelaşi spaţiu un fond documentar de actualitate, pluridisciplinar şi multisuport, adaptat nevoilor utilizatorilor şi specificului şcolii, dar şi mijloacele de documentare şi informare, aparatura şi echipamentele, care vor permite exploatarea eficientă a fondului documentar.
Acestea sunt organizate unitar, pentru întreaga instituţie de învăţământ şi vor integra biblioteca şcolară şi structurile info-documentare existente la nivelul unităţii şcolare.
„Centrul de Documentare şi Informare de la Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Blăgeşti, este al 12- lea din ultima serie de astfel de centre, ce se vor înfiinţa în judeţul Bacău şi care aparţin valurilor şapte şi opt ale acestui proiect.

Deci acum, la nivelul judeţului sunt funcţionale 26 de C.D.I. –uri.
Deja în rândul lor am remarcat o concurenţă benefică. Prognozăm că în perioada următoare se vor înfiinţa în judeţul Bacău alte trei C.D.I.-uri.
Fiecare unitate şcolară nominalizată este obligată să răspundă în mod corespunzător acestei provocări. De aceea, invităm pe această cale toţi factorii implicaţi, autorităţi locale, directori, profesori şi elevi, să se dedice acestui proiect foarte util.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin