10.10.2010

"Femeile singure" s-au intors

Spectacolul “FEMEI SINGURE” al Companiei BUZUNARUL CU TEATRU a reprezentat cu brio teatrul bacauan la HIGH FEST – INTERNATIONAL PERFORMING ARTS Erevan-Armenia. Trupa bacauana multumeste celor care i-au ajutat financiar sa ajunga la Erevan : Primaria Bacau, Consiliul judetean Bacau, Agricola International, Barleta, SIF Moldova, Arena Mall, Salon de Piane, Grafit Invest . La festival au participat trupe din 33 de tari la cele 2 sectiuni : “main program” si “fringe”. “Buzunarul cu teatru” a fost selectionat si a participat la “main program”, la sectiunea “fringe” participand teatrele din Armenia si din Iran. Din pacate din cauza crizei financiare mondiale, fiecare trupa din festival a fost gazduita (masa si cazare
gratuita) doar 4 zile, festivalul durand 8 zile. Festivalul s-a desfasurat in 10 teatre din Erevan, in fiecare zi avand loc 6-8 spectacole (unele chiar la aceiasi ora). Spectacolul bacauan “Femei singure” (regia Gheorghe Balint - care este si profesor de teatru la Palatul copiilor Bacau, interpretat de Eliza Noemi Judeu, si scenografia arh. Crezantema Sofronea) s-a jucat cu sala plina iar la final a fost rasplatit cu minute bune de aplauze prelungite. Au urmat interviuri la cele doua televiziuni nationale armene, in presa scrisa cat si felicitarile entuziaste primite de regizor, actrita si scenografa de la artistii din trupele participante, studentii si criticii armeni.

Drumul a fost lung si obositor, peste 30 de ore (cu escala la Varsovia) si la dus si la intoarcere, dar a fost un bun prilej de a lua “temperatura” teatrului mondial si pentru prima oara in istoria acestui festival, teatrul romanesc a fost prezent prin compania “Buzunarul cu teatru”. Am reusit sa vedem in cele 2 zile “libere” cateva spectacole ale colegilor din Rusia, Armenia, USA, Iran si Cehia care ne-au confirmat faptul ca suntem pe drumul cel bun, al normalitatii TEATRULUI. Organizarea festivalului a fost impecabila, armenii semana cu noi romanii din multe puncte de vedere: ospitalitate, inima si sufletul deschise, comunicativi…si nu in ultimul rand, oamenii de teatru (cei din breasla) sunt de un profesionalism desavarsit.Ca urmare a succesului spectacolului “Femei singure”, regizorul Gheorghe Balint, este in negocieri pentru a participa la cateva festivaluri din USA, Iran si Slovenia in anul 2011.

“Am avut emotii mari !...A trebuit sa schimbam sala in care fusesem initial programati sa jucam – scena fiind prea mica, dar a fost OK in final , am jucat intr-o sala mai mare care a fost PLINA (!!!) de spectatori (“civili”, studenti la Academia de teatru din Erevan , critici de teatru si colegii din celelalte trupe participante) ...Subtitrarea in limba engleza a facut ca spectacolul nostru sa atinga nu numai sufletul, ci si mintea spectatorilor prezenti…”Femei singure” este , cred eu, mai mult decat un spectacol de teatru, este o marturisire , o invitatie de a privi in sufletele celorlalti de langa noi…Pentru mine festivalul de la Erevan a fost mai mult decat o experienta artistica si culturala, prin oameni care i-am cunoscut , pot privi si intelege mai mult propria-mi viata…” a declarat Gheorghe Balin.

Un comentariu:

LinkWithin