24.06.2011

"Joia verde" prin centrul Bacaului

Crestinii romano-catolici au sarbatorit ieri Trupul si Singele Domnului, printr-o procesiune prin centrul orasului, la care au participat citeva sute de credinciosi. Sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de "Joia verde" fiind o trimitere la Joia Mare de dinaintea Pastelui, cind, la Cina cea de Taina, Isus a instituit taina impartasaniei.





Denumirea de Joia Verde, este o denumirea populara care s-a nascut datorita unei celebrari care consta în construirea de altare în casute din crengi verzi, sau împodobirea altarelor cu multa verdeata, acolo unde
urmeaza sa se faca o procesiune cu Preasfântul Sacrament. În mod deosebit în localitatile rurale, credinciosi se aduna cu o zi înainte pentru a construi altare adapostite de constructii din lemn acoperite cu multa verdeata si flori. Femeile creeaza podoabele care presupun covoare, icoane, mese si tesaturi artizanale. În localitatile mai mari, fiecare parte a localitatii se straduieste sa împodobeasca cel mai frumos locul unde va trece procesiunea cu Preasfântul Sacrament. În fata preotului care poarta Ostensorul cu Preasfântul Sacrament, copiii, care în acel an au primit Prima Sfânta Împartasanie, arunca flori, îmbracati fiind în hainute albe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin