11.03.2012

Seful de la Crucea Rosie Bacau a ingrijit Divanul

Cred ca nu exista om din lume sa nu fi auzit de Crucea Rosie. Fiind o organizatie internationala, beneficiaza de o reputatie buna si sunt implicati in mai toate problemele societatii. Vineri seara, l-am avut la Divanul Vip, pe directorul Crucii Rosii Bacau, domnul locotenent colonel in rezerva, Dan Marcel Babliuc. Un om sufletist, ingrijit si care mi-a lasat impresia ca il preocupa ce lasa in urma. 

Prima oara cand a ajuns in Bacau a dormit o noapte in gara. Asta se intampla in 1975 cand a primit repartitia de la detasamentul de artilerie terestra din Sibiu. Pe plic scria din greseala Iasi, dar unitatea era in Bacau. Dupa cautari in Iasi, a ajuns in Bacau cu intarziere, fiind considerat dezertor. Dupa ce s-au lamurit lucrurile, si-a continuat activitatea militara pana in 1998, reconfigurandu-si cariera spre o firma de distributie. Dupa nici un an, a fost solicitat sa preia fraiele Crucii rosii Bacau, dupa ce mai cochetase cu aceste activitati in vremea armatei. Se pare ca era mana destinului...
Una din marile realizari ale echipei din Bacau, este infiintarea  primului si singurul serviciu de ambulanta de la Crucea Rosie, din tara. (despre care am scris aici) plus ca avem 6 paramedici, in cadrul filialei.

Spuneam in titlu, cu sens figurat, ca bloggerii din Divan au fost ingrijiti, deoarece  in caz de dezastru sau catastrofa, Crucea Rosie este prima care sare in ajutorul de ingrijire. Chiar sunt singurii care au sarcini stabilite prin lege si pot indeplini pana la 24 de functii. Printre cele mai importante se afla cele de asigurarea primului ajutor, de distribuire de alimente si instalarea taberelor de sinistrati.

 Dupa cum ati mai citit,  in vara lui 2011 o parte din bloggeri au fost instruiti de personalul filialei din Bacau. La sfarsitul cursului am primit un certificat de absolvire a cursului de prim-ajutor. Din punctul meu de vedere acest curs ar trebui predat obligatariu in scola, dar unii inca dorm. Tot prost stam si la capitolul legislatie de sprijinire a voluntariatului. In Italia de exemplu ai anumite facilitati si reduceri ca voluntar, ca sa nu mai spun de mentalitatile romanesti despre voluntariat.

 Revenind la invitatul nostru, ne-a marturisit ca s-a apucat de fumat datorita unui soc emotional si tot datorita unei emotii s-a si lasat. Sufletul inca ii este in Darabani-Botosani, la casa natala,  in locul unde se agata harta in cui.  Pe scurt ne-a mai spus ca:

-despre cazul Arafat are retineri
-in alte tari, Crucea Rosie primeste mult mai multe faciltati.
-in sezonul estival voluntarii din Bacau merg pe litoral si supravegheaza taberele de copii

Eu le-as recomanda cu drag tinerilor sa se inscrie in Crucea Rosie sau oricare alt ong, care are asemenea scopuri, pentru ca au ce invata, ii formeaza in viata si isi fac noi prieteni. Ne-am despartit cu promisunea de a ne revedea mai des si sa colaboram. Ar mai fi fost multe de povestit, dar cu alta ocazie...


Domnule lt.col Babliuc, sa traiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin