26.07.2010

Minunea dintre blocuri

Pe strada Calugareni la numarul 9E, din cartierul Nord, ai surpriza sa intalnesti un loc desprins din alta lume. Printre blocurile gri se zareste turla unei biserici de lemn construita in stil maramuresean. De ce minune? Pentru ca a fost ridicata in nici macar o luna si este un loc de basm. 

Preotul paroh ICHIM RADU GABRIEL a declarat pentru Inima Bacaului ca  a vrut sa aduca rusticul in mijlocul orasului. O echipa de mesteri populari din Maramures, Barsana, in apropierea Sighetului Marmatiei au ridicat lacasul de cult in timp record. Intr-o noapte au daramat vechea capela din beton, iar pe 10 iunie 2010, turla de lemn aducea semn de pace in cartierul Nord. "E o biserica pentru inima fiecaruia".


Inca un lucru inediat il reprezinta faptul ca slujbele se desfasoara si pentru cei surdo-muti. In afara de preot mai exista si un interpret pentru cei cu deficentele mentionate. In Romania exista doar 13 preoti care stiu sa interpreteze ritualurile religioase si in limbajul surdo-mut. De aceea biserica cu hramul "ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI" mai poarta si denumirea de biserica surzilor si este de sine statatoare, sub aripa Arhiepiscopiei Romanului si a Bacaului.


Desi biserica este functionala, in interior lucrarile continua. Au fost aduse trei aparate de aer conditionat, centrala termica, dar lipsa banilor isi spune cuvantul. Numai paratraznetul pentru acoperis costa 36 de milioane. Cei binevoitori pot ajuta oricand cu orice avand in vedera ca mai este de lucru (catapeteasma, strane....etc.)


"un pic de țară"

Cand intri in biserica de lemn, din tumultul orasului te simti in alta luma. Cei care au fost la Muzeul Satului din Bucuresti cunosc acest sentiment. Mirosul de lemn, ghvecile de flori, policandrele din coarne de cerb te transpun intr-o lume curata, stramoseasca si cu origini nepatate.

28 de comentarii:

  1. Locuiesc in acest cartier si pot sa confirm faptul ca preotul este un om deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  2. E o bijuterie arhitecturala.

    RăspundețiȘtergere
  3. o bijuterie arhitecturala? E o biserica din lemn construita intr-un context total nepotrivit. Fapt care nu face altceva decat sa-i anuleze orice valoare ca obiect de arhitectura. Exista un motiv pentru care bisericile de lemn s-au construit si se construiesc acolo unde se construiesc si exista un motiv pentru care ele au valoarea pe care o au acolo unde se gasesc: ele raspund nevoilor populatiei prin cea mai eficienta metoda posibila tinand cont de context, resurse locale, traditii locale: sunt construite din lemn pentru ca zona dispune de aceasta resursa; sunt invelite cu sita tocmai pentru ca exista mesteri locali care stiu sa faca asta s.a.m.d. Biserica e intradever ceva special dar tocmai prin faptul ca a fost construita intre blocuri, in felul in care a fost construita, ii este rapita orice forma de identitate. Eu locuiesc in unul din blocurile din zona si de fiecare data cand ma uit pe fereastra o vad si ma scoate din sarite. Nu pentru ce am spus mai sus ci pentru faptul ca, fara sa exagerez, la 100 de m mai incolo e o alta biserica recent construita. De de atatea biserici? oare banii aia chiar nu pot fi folositi in alte scopuri ceva mai benefice?

    RăspundețiȘtergere
  4. in cartierul nord e un singur parc dar biserici sunt vreo 4...mi.e scarba

    RăspundețiȘtergere
  5. Va e scarba de voi. Sunt 4 dintre care una e catolica iar cele 3 sunt cele mai mici din Bacau. In fiecare incap maxim 100 de oameni, ceea ce rezulta 300 de locuri. Daca ai face un calcul, in cartierul Nord sunt cateva sute de blocuri deci cativa mii de oameni....asa ca mai dute la biserica sa te mai ierte cel de sus

    RăspundețiȘtergere
  6. SA VA FIE RUSINE,UITATI-VA IN SUS POTE VA E MAI BINE DACA VEDETI BISERICA VA INFURIE??//?PACAT,ESTE UN LOC MINUNAT UNDE UNII NE REGASIM,CU UN PREOT MINUNAT CU IUBIRE DE ENORIASII SAI,CU DORINTE DE A FACE MULTBINE,SI DARUIND MULT TIMP CELOR ANEVOIASI ,DOAMNE AJUTA

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate ca daca amandoi (ultimii doi care au comentat) ati fi mers pe la scoala la fel de mult cat pretindeti ca ati mers la biserica, ati fi invatat macar sa scrieti. Oamenii ca voi doi sunt exemplul viu pentru care ar trebui sa construim mai multe scoli si mai putine biserici inutile (a nu se intelege ca toate bisericile sunt inutile). Ce e trist de fapt e ca multi dintre voi nu vedeti si nu vreti sa recunoasteti ipocrizia din biserica, nu pentru ca sunteti convinsi de asa, ci dintr-o frica idioata ca o sa va trasneasca un fulger. Nu vreti sa intelegeti ca exista o diferenta clara intre divinitate si biserica si ca, s-a ajuns chiar ca cele doua sa nu mai aiba aproape nicio legatura, asta daca presupunem ca ar fi avut vreodata. Traiti fericiti in ignoranta voastra! Sunteti de invidiat.

    RăspundețiȘtergere
  8. De acord cu tot ce ai spus!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost si eu la aceasta biserica. sint din bacau si nu ma deranzeaza ca sint multe biserici> Fiecare alege unde sa se duca.Voi care ignorati acum unele lucruri, ajungeti sa treteti pragul biserici cit de curind.Incercati numai si vedeti ca cineva acolo sus va iubeste si va va ajuta

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici nu stiam de ea.E simpatica dar totusi,cum a zis cineva,din punct de vedere urbanistic este un dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  11. daca viata near fi oferi numai bucuri nu sar mai construi biserici.de ce nu vreti sa intelegeti ca in biserica intram si cind sintem fericiti si cind sintem tristi.De ce credeti ca cin ne nastem intram in biserica.sau cin murim intram tot in biserica. voi care ignorati acest lucru gasiti singuri raspunsul. In acea bisericuta de lemn gasiti un preot care iubeste omul cu toate problemele lui cu toate pacatele care le are. Nu treceti grabiti inchininduva numai la poarta biserici,intrati si lasativa greutatil si problemele in grija parintelui apoi continuativa drumul.Asteptati un miracol si el vine. dar miracolu e in fiecare dimineata cind trecem pe linga o biserica si privin spre ea orcit de tare o ignoram ,multumin bunului dumnezeu ca sintem vii. Parinte sa fiti sanatos sa ne ocrotiti in sfinta biserica.

    RăspundețiȘtergere
  12. ioneladiaconu01.12.2010, 20:57

    Dumnezeu sa il binecuvanteze pe acest preot minunat!sincer am ramas profund impresionata sa descopar asa oameni.felicitari parinte si felicitari pentru tot ce faceti pentru noi!

    RăspundețiȘtergere
  13. cei care comenteaza aiurea sa se mai gandeasca la suflet

    RăspundețiȘtergere
  14. sunteti un preot minunat din partea lui gaby verisoara ta

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred exista multe personane care sau ratacit si tu care esti atat de negativ si vezi totul in educatie,alti in parcuri....ai un parc mult mai spatios care e la 5 minute pastrativa comentariile si .........felicitari pt.cei ce sant alaturi de parintele Gabriel si doresc la toti credinciosi si parintelui Gabriel un Craciun Fericit..!!! Un an nou prin de sanatate si bucurii!!!Doamne ajuta!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Voi,cei care nu mai credeţi în nimic ,cum puteţi judeca pe cei care fac totuşi ceva pt suflet,pt spirit,pt comunitate? Educaţia nu valorează nimic dacă nu trece prin suflet şi nu ne face mai buni şi nu ne pune în relaţie cu divinitatea.Haideţi să-i recunoaştem meritele acestui om minunat şi sa ne gândim dacă noi am făcut măcar un mic procent din ce face acesta pt semenii lui.

    RăspundețiȘtergere
  17. de ce ne simtim indignati si comentam negativ ca se cheltuiesc bani pe biserici construite si nu avem curajul sa aratam indignarea cand se cheltuiesc bani foarte multi pe constructii si locuri total opuse credintei si de ce nu total neplacute LUI DUMNEZEU.oare bisericile sunt cele mai mari pierderi din romania?
    nu vreau sa supar pe nimeni odata si odata fiecare o sa platim ptr.pacatul nostru. DOAMNE AJUTA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu sunt o persoana care merg foarte des la biserica dar atunci cand am sufletul greu, as dori sa am un loc, unde sa ma simpt aproape de DUMNEZEU.Un loc in care sa simpt alinare.Nu pot sa cred ca un om care are un copil bolnav ,o mama care este batuta de fiul ei,sau unul care ramane fara ochi maini sau piciore poate fi scarbit de un loc unde gasesti un pic de mangaiere orisicat ar fi de scoliti si educati.Am intrat si eu in aceasta biserica , convinsa ca am o multime de greutati;cand am plecat aveam aceleasi greutati dar eram impacata cu ele ;si nu e lucru putin. Nu cred ca gasesti asa ceva in parc.Chiar daca sunt si acestea extrem de necesare fiecare lucru pe pamant isi are rostul lui.In final vine si intrebarea:ce ai facut tu pt a avea un parc, sau o scoala, sau un spital? te-ai uitat pe geam? Avem obiceiul de a judeca ce fac altii fara a ne judeca pe noi,;cerem de la viata fara sa dam nimic in shimb..

      Ștergere


    2. NU MAI FI OMU-LE DE GHEATA!
      SI FII MAI IERTATOR IN VIATA.
      IUBESTE CA SA FII IUBIT,
      SI SIMPTE CA SA FII SIMTIT!

      Ștergere
  18. Am fost la aceasta biserica cu o ocazie speciala,si am ramas foarte impresionata de aceasta biserica si cum slujeste parintele Gabriel,mergeti si voi si o sa va convingeti singuri.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cel mai usor pe lumea asta este sa dai cu piatra in altul, sa judeci pe altii, dar nimeni nu ne opreste sa facem altfel, mai bine sau mai bun decat acel altul daca nu ne convine. A vorbi de rau pe altul, fara sa stim nimic despre acea persoana este ca si cum i-am distruge imaginea, am incerca sa-i distrugem spiritul, am fi niste ucigasi de spirite. Credeti voi ca tot ceea ce spuneti si faceti nu are o rasplata?
    Fiti binecuvantati si ...nu va mai uitati pe geam; puneti mana si faceti ceva cu voi, pentru semenii vostri!

    RăspundețiȘtergere
  20. ...Credicionsii n-au nevoie de savanti, acuma e plina lumea de ei! Au nevoie de oameni sfinti, au nevoie de traitori, de oameni care sa atraga harul lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  21. Atunci cand nu vezi, iti doresti sa poti vedea lucruri frumoase, cand nu auzi a-i dori sa poti sa spui si sa auzi cuvinte de iubire ,iar daca nu poti sa mergi ,visezi sa te duca pasii numai in locuri minunate.Insa atunci cind poti vedea, vezi mumai ura ,cand poti vorbi o faci in sila,iar daca mergi, adesea o ei in directia opusa binelui. Ii vedem pe cei neputinciosi de langa noi si-i numim chiori,surzi sau schiopi,fara a ne pune niciodata in pielea lor, fara sa facem nimic pentru ei ,ne multumim sa radem de ei si nici macar nu avem decenta de a multumi lui DUMNEZEU ca suntem intregi.Sunt o multime de preoti dar si ei sunt putini care se gandesc cu adevarat la sufletul celui ce vine la dansii.Multi dintre dansii ar avea mult de invatat de la acest preot care este pentru om,care stie sa consoleze pe cel necajit ,sa ajute pe cel nevoias si sa mustreze pe cel ce greseste.Este unul din putinii preoti care este apropiat de enoriasii sai.PAREREA MEA este ca in toate bisericile ar trebui sa se vorbeasca mai mult,ca acea predica de final sa fie una pe intelesul tuturor sa li se explice oamenilor ca esenta existentei noastre sta in milostenie , in iertare in recunostinta.Nu avem curajul sa aruncam cu pietre decat in cei ce ne vor binele.

    RăspundețiȘtergere
  22. CAND SE FACE SF MASLU ?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin