05.07.2010

Noutăţi pentru persoanele cu deficienţe de vedere

Începând cu 1 octombrie 2009, în cadrul Secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Bacău s-a deschis un stand de carte din donaţia făcută de Fundaţia „Cartea Călătoare” din Focşani, în cadrul proiectului naţional „Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin
Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Conform acordului încheiat între cele două instituţii, Fundaţia „Cartea Călătoare” din Focşani şi-a onorat a doua tranşă de carte Daisy. Astfel, de la 1 iulie, Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” şi-a îmbunătăţit colecţia de carte cu încă 31 de titluri şi cu un cititor de carte Daisy.
Amintim că, o carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită. Folosind un player Daisy cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii: poate sări la o anumită pagină, poate sări la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară, sau să citească cu viteză variabilă.

La ora actuală, Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” dispune de trei cititoare de cărţi Daisy şi de un stand de 61 de cărţi, care pot fi împrumutate de către utilizatorii cu deficienţe de vedere. Exemplificăm cu câteva titluri, atât pentru copii , cât şi pentru adulţi, din ultimele 31, primite: Adio Africa, Revedere în Barsaloi, Vrăjitorul din Oz, Aventurile baronului von Munchausen, Forrest Gamp, Eseu sespre orbire, Crăciunul lui Poirot, Aventurile lui Tom Sawer şi altele.

Amintim că scopul proiectului la care suntem parteneri din ianuarie 2009, prin Gabriela Muraru, directorul instituţiei, îl reprezenta implementarea standardului Daisy – standard internaţional de accesibilizare a informaţiei pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire, în bibliotecile publice, scop pe care Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” l-a implementat cu succes, făcând cunoscut acest serviciu în presă şi publicului pentru care a fost destinat acest serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin