Luni – 5 iulie 2010 - Secţia de Artă
"EL TIC, EU TAC, EL TIC, EU TAC": CONSTANTIN TĂNASE (1880 –1945) - Prima experienţă profesională ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limbă idiş condusă de Mordechai Segalescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuş în Bucureşti, împreună cu care urma să creeze o
tradiţie de teatru de cabaret / revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la teatrul de revistă "Constantin Tănase". În buna tradiţie a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil si necăjit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat. Împreună cu "Cărăbuş" a făcut numeroase turnee prin ţară, şi cel puţin un turneu în Turcia şi la Paris.
• Expoziţie de carte şi documente audio, realizată de Simona Marcu cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naştere a actorului Constantin Tănase.
Secţia de Împrumut pentru Adulţi
“Limba română pe înţelesul tuturor” - Alexandru Graur (1900 - 1988) - figură marcantă a lingvisticii româneşti, savant român de origine evreiască (Alter Braurer).
• Expoziţie de carte cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea academicianului, realizată de Maria Borcea
Miercuri, 7 iulie 2010
Sala de Lectură
Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) - romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes - primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. În afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri ştiinţifico - fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie şi texte inspirate direct din realitate (non-fiction). Expoziţie de carte, realizată de Eugen Şendrea cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la moarte a scriitorului.
Secţia de Artă
Joi, 8 iulie 2010, ora 10.00
Sala Multimedia
Sunt evocate viaţa şi suferinţele din temniţă ale unor mari personalităţi duhovniceşti ale României: Daniil Sandu Tudor, Arsenie Papacioc, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, Gheorghe Calciu şi Ioan Ianolide.
Expuneri la temă : scriitorul Răzvan Codrescu, directorul editurii Christiana, Claudiu Târziu, directorul revistei „Rost” şi monahul Moise Iorgovan de la Mânăstirea Oaşa – Alba.
În aceste vremuri tulburate de crize multiple şi de nesiguranţă, oamenii vor putea afla în personalităţile evocate modele de curaj, de demnitate, de credinţă.
Instituţii co-organizatoare:
Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău
Asociaţia ROST din Bucureşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu