13.03.2015

Campania ,,Motocicliștii există în trafic”

La data de 12 martie 2015, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, a avut loc conferința de lansare a campaniei ,,Motocicliștii există în trafic”. Campania, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Free Riders, se derulează în perioada 12 martie – 31 octombrie a.c., în municipiul București și în județele Bacău, Argeş, Constanţa, Sibiu şi Vâlcea.


 Activitatea urmărește informarea șoferilor și a motocicliștilor pentru prevenirea evenimentelor
rutiere în care sunt implicați motocicliști, precum și creșterea gradului de responsabilitate în trafic a motocicliștilor.

Pe parcursul celor opt luni, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea șoferilor că pe stradă circulă și motocicliști, cărora trebuie să le acorde mai multă atenție, dar și pentru informarea motocicliștilor pentru adoptarea unei conduite rutiere preventive. Activitatea de astăzi a fost susținută de șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bacău, comisar-șef de poliție Roman Dorin, inspector principal Ursu Marian, ofițer responsabil cu educația rutieră și domnul Radu Ghenuche, reprezentant al Asociației Free Riders.

 De asemenea, au participat în calitate de invitați, pentru a susține această campanie domnul Adrian Răspopa, campion național de raliu, domnul Cristi Ciocoiu, membru al Clubului Sportiv X-Cape Bacău și domnul Cătălin Vechiu, membru Moldavia Bikers Bacău. Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana - www.politiaromana.ro), precum și mai multe materiale informative care vor fi folosite în trafic, respectiv bannere, CD-uri și smart flyere care se lipesc pe oglinda stângă a autoturismelor, astfel încât să atenţioneze conducătorii auto că în trafic există şi motociclişti. Astăzi în municipiul Bacău, polițiștii și motocicliștii din cluburile partenere au desfășurat o primă acțiune în cadrul campaniei ,,Motocicliștii există în trafic”.

 Au fost înmânate conducătoprilor auto aproximativ 300 de materiale realizate pentru promovarea campaniei de informare. RECOMANDĂRI PENTRU MOTOCICLIŞTI Păstraţi contactul vizual - nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria. Anticipați intenţiile partenerilor de drum - chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza.

Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie. Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii - cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare. Asigurați-vă în oglizi atunci când virați - şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră. Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum - carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente. Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia" - multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus. Utilizați o cască de protecţie omologată - care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.

Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale. Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare. Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa.

 Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă. Fiţi vizibil - purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin