16.01.2012

Marturisiri din inchisorile comuniste

La 9 iulie 1948 este arestată în plină sesiune de examene şi fără posibilitatea de a susţine examenul de stat. Este condamnată la 10 ani de temniţă grea, iar in loc de eliberare i se mai acorda inca 4 ani, pe care i-a executat în diferite închisori: Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc. Motivul arestării a fost unul simplu şi devenit deja clasic pentru ideologia comunistă, atee: aderenţa la Cetăţuia – organizaţia de tineret a femeilor din MISCAREA LEGIONARĂ, similară FDC.-ului – organizaţia de tineret a bărbaţilor – din cadrul Liceului de fete ortodox Elena Doamna, din Cernăuţi.

O poveste cutremuratoare a unei martire a inchisorilor comuniste. In primavara trecuta am avut onoarea sa o vizitez pe Doamna Aspazia Otel Petrescu. Povestea dumneaiei m-a impresionat enorm si nu stiu cati dintre noi ar rezista la chinurile prin care a trecut, timp de 14 ani. Idealul si credinta au impins-o in ghearele suferintei, dar tot ele i-au dat puterea de a rezista. Credinta a invins si acum isi traieste batranetea cu demnitate, in orasul Roman.

Pe scurt pot sa va spun ca in timpul facultăţii conferenţiază în cadrul FORS (Frăţia Ortodoxă Română Studenţească), cu lucrarea Iisus în poezia română. Este una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga care o va încuraja să-şi cultive talentul literar. De altfel, filosoful îi va urmări mereu traseul, întrebând, după închiderea autoarei, dacă aceasta a fost eliberată.Si in momentul de fata, doamna Aspazia scrie carti.

Video:

Foarte multe amanunte mai gasiti aici si aici

Un comentariu:

LinkWithin