02.01.2012

Hipermarketurile bacauane nu respecta normele UE?

Zilele trecute, am gasit in unul din hipermaketurile din Bacau, becuri de 100 de W. Ele au fost scose de pe piata din 2009.

La 1 septembrie 2010 au urmat becurile de 75 W, urmând ca până la sfârșitul anului 2012 să fie retrase de pe piață și celelalte becuri tradiționale 60 W  si 40 W .

Singura prevedere de a vinde in continuare a fost epuizarea stocului. Dar mi-e greu sa cred ca de doi ani, nu au epuizat stocul avand in vedere ca e hipermarket si becurile de 100 de w au fost cautate la greu dupa interzicerea lor, plus pretul, costand intre 1 si 2 lei, iar cele economice intre 6 si 28 lei.


Decizia de inlocuire a acestor tipuri de becuri a venit dupa ce s-a constatat ca 19% din consumul energetic este reprezentat de iluminatul gospodariilor. Mai mult, randamentul becului inventat de Edison este foarte mic: 3%-5% lumina si restul caldura. Comisia Europeana estimeaza ca folosirea becurilor ecologice va duce la o economie de energie in UE echivalenta cu consumul anual al Romaniei sau al 11 milioane de gospodarii, iar emisiile de CO2 vor fi diminuate cu 15 milioane de tone pe an. De asemenea, se estimeaza ca fiecare familie din UE va face o economie la factura de electricitate cuprinsa intre 25 si 50 de euro anual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin