19.03.2011

De vorba cu Viorel Hrebenciuc

Participa la deciziile importante ale tarii, dar nu-i place sa stea in lumina reflectoarelor. Supranumit si „H-ul”, negociaza din umbra cu mai marii tarii si ai lumii. Este vorba de Viorel Hrebenciuc,  fost primar al municipiului Bacau, prefect de Bacau, secretar general al Guvernului. Din 1992,  a fost deputat in toate legislaturile.

Altii au primit o stea pe nu stiu ce bulevard, altii o placa memoriala. Lui i s-a atribuit, neoficial,  o litera din alfabet. H-ul. Nu am auzit pana acuma sa-i spuna cineva lui Basescu sau lui Boc  "B"-ul. Dar lui, da.

In cele 6 ore petrecute impreuna, a fumat incontinuu si a baut cafea dupa cafea. Are cont pe facebook si a inteles cat de mult conteaza fenomenul internetului , fiind prieten cu reprezentantii Google si Facebook Romanaia. A citit Inima Bacaului si i-a placut. Prin cateva din blogurile divanului mai trecuse. Studiaza cu atentie limbajul non-verbal si l-a analizat pe fiecare om,  la fiecare intalnire si negociere importanta din cariera sa. Daca nu stii nimic despre el dar ai ocazia asa cum am avut si eu , sa stai la o discutie, ramai cu o impresia placuta, chiar parca il stii de-o viata. Discutia a oscilat intre politica externa si cea interna. E mereu pe pozitii si creeaza strategii. Nici un dosar penal in care a fost acuzat nu s-a finalizat cu vinovatie.



Flacara violet si viata pamanteana

Mi-au placut enorm unele filozofii de viata, pe care nu credeam sa le aud din gura unui politician. Chair daca nu  ar crede in ele, e bun ca le cunoaste. Crede mult in partea mistica si citeste mult din ce apartine acestui domeniu. Stie ca adaptabilitatea reprezinta un factor cheie in discutii.Mi-a confirmat ceea ce stiam si eu deja, ca viata noastra vazuta in viata pamantului, nu insemna decat o clipire. Nu ii plac certurile si nu raspunde la provocari.

Isi aminteste "ceaiurile dansante" din timpul liceului si competitiile de sah. Desi s-a nascut in Suceava, iubeste Bacaul, si a colindat toata tara. Iliescu il vede pe H, ca pe un copil al sau.

Nu exista trecut

La Revoluție, a înțeles că nu mai exista trecut. Totul era luat de la O. S-a adaptat impreuna cu altii si nu a avut prejudecati. Vorba „cui pe cui se scoate ” a utilizat-o de multe ori in viata.

 

Bacau, un stat in stat (spune el)....sau sat in sat..(spun eu )

Paradoxal, in Bacau, spunea ca regasim mai toate ramurile economice. De la carbuni, textile, industria alimentara, pana la cea de avioane. Iauzi.....avem de toate, oameni ne mai lipsesc, zic eu ....Fiind prieten cu familia Sturdza, a dat numele strazii Ionita Sandu Sturdza, fosta 6 martie. Iubeste Bacaul deorece de aici isi ia energia. „Cand vin in Bacau, parca a stat timpul in loc”  Aici sunt multi prieteni de familie si mai depanam amintiri." Vine saptamanal la Bacau.


Americanii 

Un capitol interesant la care am pus mai multe intrebari, a fost cel cu americanii. Nu intelegeam de ce vorbeste atat de mult despre ei. In timpul celor doua razboaie mondiale, linia Carpatilor a fost un loc marcant, multe lupte finalizand aici. Ungurii au un rol important in lobby-ul international, ca sa nu mai spun de evrei.

O discutie intre paranteze

Avand foarte multe subiecte de discutat, a trebuit sa faca multe paranteze si chiar s-a glumit pe acesta tema. Pentru ca am stat atat de mult, ne prinsese si ora 1 noaptea, iar  localul trebuia sa inchida. Per total, H-ul e o persoana captivanta. Are intotdeauna ceva interesant de spus, si reuseste sa te atraga de partea lui.
 Din punctul meu de vedere se afla in PSD deorece este economist. Cum vine asta? Stie ca numarul conteaza, iar fara oameni multi nu reusesti sa castigi,.

Ar mai fi multe de scris. Unele le-am uitat deja, iar altele nu le pot scrie. Viorel Hrebenciuc a fost distins cu Ordinul National “Serviciul credincios” in grad de Cavaler. Atat pentru moment. "Inima buna" va doresc si voua, cititorilor,  asa cum mi-a urat si mie la plecare.

5 comentarii:

  1. H HA HA HAAAA
    POATE VREAI SA SPUI GUZGANUL ROZALIU

    RăspundețiȘtergere
  2. Seamana foarte mult cu Fumatorul din Dosarele X.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar nu ati avut pe cine invita la acest "divan"?
    Sant oameni verticali,onesti,cu viziune sanatoasa si muncitori,nu ciocoflenderi profitori de revolutie ca acest guzgan

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articolul. Eu l-as mai fi intrebat si de banii tarii...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin