15.03.2011

“PROSPERO” spre “CATHARSIS”

Trupa de teatru “PROSPERO” de la Palatul Copiilor Bacau s-a calificat in finala Festivalului national de teatru pentru liceeni “CATHARSIS”, editia aVI-a, care va avea loc la Bucuresti in perioada 26-27 martie 2011. Festivalul se va desfasura in sala de teatru a Colegiului national “Gheorghe Sincai”, cazarea si mancarea
(contra cost) fiind asigurate de Liceul de arte “Dinu Lipatti”. Transportul trupei, al scenografiei va fi asigurat de Palatul Copiilor. Trupele calificate sunt din “ Bucuresti (3), Botosani (2), Bacau, Brasov, Mangalia si Cluj. Etapa finală a festivalului presupune trei probe de concurs: spectacolul propriu-zis, improvizaţia şi scenariul obligatoriu. Prestaţia tinerilor actori va fi evaluată de specialişti în domeniu, juriul fiind prezidat de (ACTORUL !) profesor universitar doctor Florin Zamfirescu. Organizatorii festivalului sunt Colegiul „Gheorghe Sincai”, Clubul elevilor sector IV-Bucuresti si U.N.A.T.C. Bucuresti.Trupa PROSPERO va prezenta spectacolul „Impaiati-va iubitii” de Teodor Mazilu, distributia : Alexandra Spataru, Radu Paul Stoica. Din trupa bacauana mai fac parte (pentru etapa aII-a a concursului : Alexandra Pascu, Ioana Taranu si Diana Tarus.

„Este un festival de inalta tinuta artistica (!) care poate rivaliza cu cele ale actorilor profesionisti...Pentru „copii mei” va fi inca o experienta artistica , dar si de viata - care sper sa-i duca mai departe... Chiar daca nu vor lua vreun premiu ei sunt „premiantii” mei cu sau fara diplomele respective !...Festivalul este foarte „dur”: pe langa spectacolul calificat vor mai fi inca doua etape / probe de concurs. Proba de improvizaţie se doreşte a fi un mod de a sublinia faptul că, mai ales în teatru, sensul se naşte undeva la graniţa între text şi context. Mai precis, partipanţilor li se va impune un nou tablou situaţional pentru un anumit numar de replici extrase din spectacolul cu care se vor prezenta fiecare trupa. Cât despre proba scenariului impus, aceasta a fost comunicată deja tuturor participanţilor, ei urmând să joace una din cele opt scene ale unei piese - colaj, în cadrul căreia fiecare trupă va avea o contribuţie egală, într-un efort comun de a se diferenţia. Anul acesta optiunea juriului s-a oprit asupra unui text perfect adaptat lumii adolescentilor „ Desteptarea primaverii” de Frank Wedekind. Multumesc in mod public pentru sustinerea care o primim de la prof. Monica Bortos – director al Palatului Copiilor (indragostita iremediabil de teatru !) si prof. Dumitru Ficuta – inspector I.S.J. pentru mentorat si educatie permanenta (sfaturile domniei sale fiindu-ne de un real folos in nebunia asta generala !)…Va asteptam in fiecare sambata la TEATRUL VOSTRU in sala studio a Palatului Copiilor Bacau !” a declarat  prof. Gheorghe Balint.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin