25.03.2011

Francofonia in diversitate

                        În perioada decembrie 2010-mai 2011, Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău le propune elevilor şi profesorilor pasionaţi de limba franceză « Concursul Naţional de creaţii „ La Francophonie diverse” », organizat pe mai multe secţiuni: La Francophonie des lettres, La Francophonie des arts, La Francophonie géo-culturelle.
Concursul, care este un proiect educativ evaluat de MECTS şi inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2011, la Domeniul cultural-artistic, beneficiază şi de finanţare din partea MECTS. Obiectivul principal al proiectului: stimularea creativităţii artistice a elevilor mediată de limba franceză ca vector al comunicării interculturale şi integrarea valorilor culturale francofone în propriul stil de viaţă în vederea dezvoltării personale. Coordonatorul proiectului este prof. de limba franceză Mihaela Mazilu.

Forma de prezentare a compoziţiei poate fi eseul ori un produs multimedia, trimis fie pe adresa de e-mail a concursului, fie prin poştă pe suport electronic. Deşi aflat la prima ediţie în această formulă, concursul dedicat francofoniei a suscitat un viu interes din partea iubitorilor limbii franceze, fie ei elevi sau profesori, astfel încât semnalele încurajatoare primite de la diferite şcoli din ţară au determinat prelungirea termenului de înscriere şi trimitere a producţiilor artistice. Tot în scopul unei bune promovări a concursului la nivel local şi naţional, s-au încheiat contracte de parteneriat atât cu licee băcăuane (Col. Naţional „Gh. Vrânceanu”, Col. Tehnic „Anghel Saligny”), dar şi cu unităţi şcolare din alte judeţe (C.T. de Transporturi Braşov).

Până acum, s-au înregistrat peste 150 de participanţi din toată ţara: municipiul Bucureşti, judeţele Alba, Braşov, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi, bineînţeles, Bacău.

Cel mai mare număr de concurenţi s-a înregistrat la secţiunea La Francophonie des arts, unde elevii au creat filme de scurt-metraj având ca surse de inspiraţie viaţa şi activitatea unor personalităţi din sfera lumii artistice francofone, precum şi contribuţia acestora la promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei. Printre personalităţile artistice cel mai des abordate de elevi se numără Céline Dion, Lara Fabian, Edith Piaf, Coco Chanel, Jean Reno, Vincent van Gogh. În perioada următoare, se va realiza analiza şi selecţia producţiilor artistice, care vor fi apoi supuse jurizării în etapa de evaluare ce se va încheia la data de 30 aprilie. Lista câştigătorilor va fi publicată pe site-ul liceului www.meb.ro până pe 6 mai.

Un fapt poate nu întâmplător a fost că acest concurs, ce reprezintă un succes pentru Colegiul „Mihai Eminescu”, a coincis cu un alt eveniment organizat pe 21 martie 2011, cu ocazia Săptămânii Francofoniei în România: inaugurarea VIZAFLE – un site dedicat celor 9300 de profesori români de limba franceză – la iniţiativa Ambasadei Franţei în România. Delegaţia de profesori care a reprezentat judeţul Bacău la acest eveniment a fost condusă de prof. Irena Florescu – inspector de specialitate al ISJ Bacău, alături de alţi 3 profesori: Mihaela Mazilu – Colegiul „Mihai Eminescu”, Crina Lazăr - C.N. „Gh. Vrânceanu” şi Carmen Găbureanu - C.T. „Anghel Saligny”.

VizaFLE, inaugurat la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti în prezenţa lui Henri Paul – Ambasadorul Franţei în România, a Ministrului Educaţiei, a unui reprezentant al Ministerului Francez de Externe, a numeroşi inspectori şi profesori din cele 42 de judeţe, este disponibil publicului începând cu data de 22 martie şi răspunde reformei predării limbilor străine, cu respectarea prevederilor din Cadrul European Comun de Referinţă pentru Predarea Limbilor Străine (CECRL). Reţeaua profesională VizaFLE pune la dispoziţia dascălilor un bogat evantai de resurse pedagogice de tip multimedia (video, imagini, înregistrări audio), în scopul facilitării activităţilor de predare-învăţare, dar şi al favorizării schimburilor în cadrul comunităţii de profesori după modelul unui portal de tip « reţea socială ».

De remarcat este că toţi oficialii francezi participanţi la Conferinţa francofonă organizată cu acest prilej au salutat faptul că noua Lege a Educaţiei prevede introducerea unui bacalaureat bilingv (cu două limbi străine obligatorii), ceea ce va consolida poziţia limbii franceze, aflată pe locul al II-lea între limbile străine predate în România. Prof. Mihaela Mazilu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin