13.02.2014

Seara de arta la FSC

Miercuri 12 februarie, Fundatia de Sprijin Comunitar a organizat vernisajul expozitiei de tablouri intitulata „Pictori fara varsta”. Evenimentul a fost gazduit de Galeriile Noblesse, care a pus la dispozitie un spatiu cald, prietenesc in care expozitia si-a gasit un context care sa o scoata mai bine in evidenta decat intr-o galerie obisnuita de arta.



Colectia de tablouri „Pictori fara varsta” cuprinde 58 de creatii ale celor mai talentati varstnici beneficiari ai centrului de zi „Dr. Stefan Ciobanu” din cadrul FSC. Povestea acestor tablouri este
fascinanta. Totul a inceput acum sase ani, cand fostul profesor de desen Toader Barbieru, beneficiar al centrului Dr. Stefan Ciobanu, a initiat un club de pictura unde si-a invitat colegii de generatie sa-si incerce indemanarea.

 „La inceput, clubul a fost gandit ca o activitate de terapie ocupationala, insa cu timpul, o parte din cei care participau constant au descoperit ca au o puternica inclinatie spre aceasta arta, pe care si-au identificat-o in cadrul centrului de zi. Oameni care nu pictasera niciodata pana la varsta pensionarii, au descoperit ca sunt foarte talentati si s-au dedicat acestei noi pasiuni” (Raluca Batleanu, coordonator centru de zi).

Colectia inaugurata aseara cuprinde creatii din cele mai diverse, in special peisaje, portrete si naturi moarte. Impresioneaza diversitatea stilurilor si cromatica abordata, care denota mult optimism si imaginatie. Evenimentul s-a concretizat intr-o autentica seara de arta, vernisajul fiind acompaniat de un concert de pian sustinut de doua extrem de talentate voluntare FSC, eleve ale colegiului George Apostu, dar si de lansarea unei noi colectii de obiecte decorative si bijuterii hand-made realizate de copii si voluntari in cadrul atelierului Activ Mozaic. Invitatii la eveniment, colaboratorii traditionali ai FSC, voluntari dar si reprezentanti mass-media, au avut parte de o seara deosebita in care i-au putut cunoaste indeaproape pe o parte din beneficiarii FSC si s-au familiarizat cu activitatile acestora din cadrul Centrului de zi Dr. Stefan Ciobanu.

La FSC ne concentram nu doar pe problemele sociale, medicale ale beneficiarilor nostri, ci si pe latura lor creativa, artistica, acolo unde o descoperim. Punem mare pret pe arta si incurajam foarte mult, in cadrul diverselor proiecte, descoperirea si dezvoltarea potentialului artistic. Frumosul are un efect terapeutic extraordinar pentru minte si suflet. Prin aceasta expozitie, am vrut sa aducem inca o dovada ca oricine poate fi creativ la orice varsta si indiferent de domeniul profesional in care activeaza. Vrem, deasemenea, sa aratam ca persoanele de varsta a III-a din jurul nostru au preocupari din cele mai diverse, au o viata foarte activa de multe ori, in pofida perceptie generale despre aceasta categorie. Cea mai buna dovada este data de faptul ca oameni care timp de 50-60 de ani nu au avut contact cu arta, si-au descoperit la varsta pensionarii talentul de pictori si au ajuns sa realizeze tablouri de o calitate artistica apreciabila” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).


Dupa vernisaj, expozitia va putea fi admirata de publicul larg in galeria Cora, pana la sfarsitul lunii februarie si in PambacCaffe-uri in luna martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin