21.02.2014

,Alpin Club Bacău" lansează, în premieră pentru Bacău, proiectul ,,Hai Sus!"

Asociaţia ,,Alpin Club Bacău", în parteneriat cu TINACT, a dat startul proiectului ,,Hai Sus!", al cărui scop este să promoveze alpinismul în rândul tinerilor ca şi comportament orientat către sănătate şi mijloc de menţinere a unui stil de viaţă sănătos şi să stimuleze spiritul de iniţiativă al tinerilor prin folosirea alpinismului pentru dezvoltarea de proiecte şi acţiuni pentru schimbări pozitive în comunitate.
Proiectul se desfăşoară prin programul Tineret în Acţiune şi se desfăşoară în perioada 15 februarie-31 august 2014. 



Principalele activităţi ale proiectului vor fi reprezentate de şedinţele de practicare a tehnicilor de căţărat în sală, de 2(două) ieşiri de câte 2(două) zile în zona montană apropiată (Bicaz şi Ceahlău) pentru

practicarea alpinismului în natură. În timpul celor 2 ieşiri în natură, dar şi ca parte integrată a celor 8 şedinţe de pregătire, se vor desfăşura activităţi nonformale prin care tinerii vor descoperi alpinismul ca şi stil de viaţă sănătos, nu doar ca sport.

De asemenea, tinerii vor avea la dispoziţie o cameră de filmat şi îşi vor înregistra experienţele trăite în cadrul proiectului, iar apoi vor edita un scurt film, prin care vor împărtăşi celorlalţi ce înseamnă un stil de viaţă sănătos prin intermediul alpinismului.


În paralel cu cele 8 şedinţe de practicare a tehnicilor de căţărat se vor organiza ateliere nonformale pentru explorarea alpinismului din alte unghiuri. Temele acestor ateliere vor fi: Alpinismul – valoare europeană pentru cetăţeni europeni; Alpinismul pentru incluziune socială; Participarea tinerilor prin alpinism; Management de proiect; Alpinsmul ca şi idee de afacere. Două ateliere vor fi dedicate exclusiv dezvoltării de către tineri a unor idei de proiecte şi acţiuni prin care pot folosi alpinismul pentru schimbări pozitive în comunitate.


 De asemenea, tinerii vor pregati pentru etapa de diseminare si un târg de idei de afaceri și inițiative ce au la bază alpinismul (în timpul workshopurilor, tinerii vor lucra la idei de afaceri si initiative pe care le vor prezenta in timpul actiunilor de disemniare (in cadrul liceelor si la intalnirea cu ONG-urile si presa). La toate cele 4 întâlniri de diseminare, participantii vor avea ocazia să participe cu propriile idei la târg sau să sugereze modalități de îmbunătățire a ideilor prezentate de tinerii din grupul de inițiativă.


,,Există percepţia greşită că alpinsmul se adresează doar unui anumit tip de tineri. Prin acest proiect dorim să arătăm că alpinsmul este deschis tuturor tinerilor, indiferent de obstacolele pe care le întâmpină (de ex. una din percepţiile greşite este că alpinsmul înseamnă doar căţărări şi este inaccesibil tinerilor cu dizabilităţi; în realitate, alpinismul presupune multe alte tipuri de activităţi, ce pot fi practicate şi de persoanele cu dizabilităţi). Totuşi, prejudecata cea mai des întâlnită este că alpinismul este un sport scump, inaccesibil tinerilor cu oportunităţi financiare reduse. Tinerii implicaţi în proiect vor experimenta singuri ce înseamnă cu adevărat alpinismul şi vor învăţa că este accesibil tuturor, indiferent de limitele sociale sau fizice cu care se confruntă. Partea de demontarea a perceptiilor greşite asupra alpinsimului este doar o componentă a activităţilor de includere pe care ni le propunem în proiect. 6 din cei 9 tineri implicaţi în proiect sunt tineri cu oportunităţi reduse, ceea ce le-a blocat sau limitat accesul la acitivităţi nonformale prin care ei să se poată dezvolta armonios. Proiectul va duce la îmbunătăţirea includerii sociale a tinerilor implicaţi şi, mai mult decât atât, aceşti tineri vor putea deveni lideri de opinie pentru creşterea incluziunii sociale şi folosirea alpinismului pentru depăsirea prejudecătilor legate de diferite obstacole sociale, medicale, sau de altă natură."-Alexandru Bogdan, preşedinte Alpin Club Bacău. 

 Asociaţia „Alpin Club Bacău” are o experienţă de 23 ani în organizarea de activităţi de alpinism împreună cu şi pentru tineri. În present asociaţia are 29 de membri. Majoritatea acestora au fost iniţial beneficiari în cadrul activităţilor clubului, iar ulterior au dorit să se implice şi mai mult în activităţi sportive şi de voluntariat, astfel, devenind membri în asociaţie. Asociaţia lucreză permanent cu tineri liceeni şi foloseşte metodele educaţiei nonformale, în special educaţia experienţială. De-a lungul anilor asociaţia a lucrat şi cu tineri cu oportunităţi reduse şi s-a reuşit crearea un cadru unit, unde încrederea în ceilalţi şi toleranţa sunt valori esenţiale, astfel că tinerii se simt încurajaţi să depăşească orice fel de obstacol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin