06.06.2013

FSC si Centrul Daniel alaturi de copiii Bacaului


  Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC), in parteneriat cu ASCHN Centrul Daniel si Espoiroumanie Elvetia au initiat un proiect care ofera o solutie eficienta si inovatoare la lipsa de servicii pentru copii si tineri cu deficiente, care traiesc in zone rurale, izolate si sarace localizate in estul judetului Bacau.
·        Proiectul intitulat “Model de parteneriat si servicii mobile pentru comunitatile rurale sarace”  a debutat in luna mai, va avea o durata de 2 ani si va oferi servicii directe unui numar de 400 de beneficiari si peste 120 de specialisti in domeniu.

Obiectivul general al proiectului este de a transfera modele de buna practica de servicii comunitare pentru persoane cu deficiente, dezvoltate in Elvetia si de a atrage atentia asupra nevoii de a dezvolta astfel de
servicii in satele sarace Romanesti. Proiectul, cu un buget total de 322.475 franci elvetieni beneficiaza de o finantare de 249.875 franci elvetieni oferita de Programul de Cooperare Elvetiano-Roman. Restul bugetului (aproximativ 22%) este suportat de partenerii proiectului.

Partenerii romani ai proiectului vor invata din expertiza serviciilor comunitare dezvoltate in Elvetia printr-o vizita de lucru si prin sesiuni de training livrate de experti elvetieni. Rezultatele proiectului si modelul creat vor fi promovate la nivel national prin diferite evenimente si o conferinta nationala la Bucuresti. Partenerii vor face recomadari la nivel inalt celor care fac politici publice pentru dezvoltarea serviciilor comunitare adresate persoanelor cu nevoi speciale din zone rurale, izolate si sarace din Romania si de asemenea finantarea lor.

Proiectul se adreseaza zonei rurale de est a judetului Bacau, mai precis celor 34.400 locuitori din 10 comune mari (Dealu Morii, Gaiceana, Vultureni, Tatarasti, Stanisesti, Huruiesti, Glavanesti, Rachitoasa, Colonesti si Motoseni). Activitatile se vor implementa in 5 centre de zi localizate in Dealu Morii, Stanisesti (Slobozia Noua), Vultureni (Godinesti), Motoseni (Fintinele) si Podu Turcului, cu o echipa mobila specializata in servicii de reabilitare fizica si psihica. In aceasta zona nu exista servicii specializate pentru persoane cu handicap si nici suport local pentru familii. Este aproape imposibil pentru familiile cu copii cu nevoi speciale sa acceseze servicii de kinetoterapie, logopedie si sesiuni de consiliere specializata pentru ca acestea sunt disponibile numai in oras. 

Beneficiarii directi ai proiectului sunt copii si tineri cu deficiente fizice, mentale sau asociate, precum si familiile acestora dar si tinere femei (gravide sau mame cu copii nou nascuti). O echipa mobila de specialisti de la cele doua organizatii din Bacau se va deplasa in zona tinta prin rotatie si va asigura urmatoarele servicii: kinetoterapie, logopedie, stimulare prin arte combinate, sprijin pentru parinti si consiliere, sfaturi si sprijin pentru femei/mame in vederea pregatirii pentru nastere si a evitarii problemelor cauzatoare de deficiente la copii, depistarea precoce a malformatiilor.
 
Alte activitati majore ale proiectului vizeaza infiintarea unui centru de resurse si training in domeniu, in cadrul Centrului Daniel din Bacau, organizarea unei conferinte nationale la Bucuresti ce va urmari dezvoltarea de servicii pentru persoanele cu dizabilitati din zonele rurale, editarea unui manual de lucru de diseminare a metodologiilor de lucru si beneficiile diferitelor terapii, evaluarea beneficiarilor, aspecte legate de legislatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin