24.06.2013

Primarul Bacaului apara imaginea orasului in fata lumii

Primarul municipiului Bacău a adresat o scrisoare deschisă ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, prin care îl roagă să contribuie împreună pentru a schimba “o nedreptate făcută comunităţii băcăuane” de ziarul britanic “The Sun” prin publicarea recentă a articolului “Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie”. 

Aici este articolul din ziar, iar  scrisoarea este urmatoarea:

Excelența Voastră,

Mă adresez dumneavoastră din postura de edil al unei comunități românești, dar și ca admirator al valorilor trainice pe care democrația britanică a demonstrat, în decursul istoriei sale, că le cultivă și le respectă. Vă asigur de întreaga mea considerație pentru poporul pe care îl reprezentați și pentru activitatea pe care o
desfășurați în România. Sunt convins că veți înțelege resorturile demersului meu și că vom reuși împreună să schimbăm o nedreptate făcută comunității pe care o reprezint.

Pe scurt, cotidianul britanic ”The Sun” a publicat acum câteva zile articolul Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie”, un demers jurnalistic ce aruncă într-o lumină defavorabilă o întreagă comunitate. Afirmația jurnaliștilor britanici este de natură să anuleze demersurile corecte ale mediului de afaceri local preocupat de dezvoltare, dar și să-i ofenseze pe oamenii acestui oraș, indiferent de condiția lor socială.

Orașul Bacău nu și-a clădit existența și dezvoltarea din ultimii ani pe seama hoților. Nu ne-am ”îmbogățit, așa cum titrează ”The Sun”, din activitatea lor! Economia locală se ridică, anual, la peste două miliarde de euro. Orașul nostru este unul al oamenilor cinstiți cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani. Comunitatea noastră este formată din oameni onorabili, care muncesc onorabil pentru ei și familiile lor. Cei care au riscat și au investit, în vremurile dificile ale crizei mondiale, pentru a dezvolta afaceri onorabile, care au creat locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite nu sunt hoții de bancomate. Administrația locală nu dezvoltă proiecte pe seama acestora, ci pe fonduri europene și cu o contribuție onestă din partea bugetului local.

Demersul inexplicabil al jurnaliștilor de la ”The Sun” este o jignire pentru orice membru al comunității noastre, pentru mediul de afaceri și pentru administrația locală, în egală măsură. Oameni simpli, dar și reprezentanți ai investitorilor s-au arătat indignați când au aflat din paginile unui cotidian britanic că trăiesc în ”capitala mondială a spărgătorilor de bancomate”. Este neadevărată, nedreptă și ne aduce un serios prejudiciu de imagine afirmația că 75% din economia locului s-ar datora răfăcătorilor, potrivit ziariștilor de la ”The Sun”.

Excelența Voastră,

Relațiile dintre administrația pe care o conduc și corpul diplomatic al Marii Britanii la București au fost în ultimii 11 ani excelente. Permanentul dialog și deschiderea reciprocă au făcut posibil ca, acum câteva luni, compania SCC, cea mai mare companie britanică privată de IT&C, să investească în orașul nostru și să angajeze peste 300 de băcăuani. Totodată, sute de elevi băcăuani studiază în liceele și universitățile din Marea Britanie. Sunt doar două exemple de bune practici în materie de dialog, colaborare și normalitate și cred că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm, împreună, în continuare. Consider că afirmațiile tendențioase și neadevărate ale ziariștilor de la ”The Sun”, care nu au făcut efortul minim de a solicita și punctul nostru de vedere, crează tensiuni artificiale, inexistente în realitate.

Sunt convins, domnule ambasador, că veți găsi o cale pentru a îndrepta această nedreptate făcută comunității băcăuane și vă invit, pe această cale, să ne vizitați, să faceți cunoștință cu oamenii, cu mediul de afaceri și cu administrația locală din Bacău. Îmi exprim profundul regret pentru neadevărurile apărute în cotidianul The Sun și vă asigur de profundul meu respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin