05.07.2010

Programul Bibliotecii Judetene din săptămâna 5 – 9 iulie

Programul activităţilor cultural – educative din săptămâna 5 – 9 iulie

Luni – 5 iulie 2010 - Secţia de Artă

 "EL TIC, EU TAC, EL TIC, EU TAC": CONSTANTIN TĂNASE (1880 –1945) - Prima experienţă profesională ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limbă idiş condusă de Mordechai Segalescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuş în Bucureşti, împreună cu care urma să creeze o
tradiţie de teatru de cabaret / revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la teatrul de revistă "Constantin Tănase". În buna tradiţie a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil si necăjit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat. Împreună cu "Cărăbuş" a făcut numeroase turnee prin ţară, şi cel puţin un turneu în Turcia şi la Paris.
• Expoziţie de carte şi documente audio, realizată de Simona Marcu cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naştere a actorului Constantin Tănase.

Secţia de Împrumut pentru Adulţi

 “Limba română pe înţelesul tuturor” - Alexandru Graur (1900 - 1988) - figură marcantă a lingvisticii româneşti, savant român de origine evreiască (Alter Braurer).

• Expoziţie de carte cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea academicianului, realizată de Maria Borcea

Miercuri, 7 iulie 2010

Sala de Lectură

 Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) - romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes - primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. În afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri ştiinţifico - fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie şi texte inspirate direct din realitate (non-fiction). Expoziţie de carte, realizată de Eugen Şendrea cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la moarte a scriitorului.

Secţia de Artă

Audiţia săptămânii: „Cel mai important aspect în muzică nu sunt notele“ : Gustav Mahler (1860–1911), compozitor şi dirijor austriac, este considerat deschizătorul de drumuri al modernităţii, iar epoca în care a trăit a fost marcată de opera sa. Iubitorii muzicii din lumea întreagă îl celebrează pe vestitul compozitor în doi ani jubiliari consecutivi: în 2010 se aniversează 150 de ani de la naşterea sa, iar în 2011 se comemorează 100 de ani de la moartea sa.• Expoziţie de carte şi documente audio, realizată de Iulia Leteanu.


Joi, 8 iulie 2010, ora 10.00

Sala Multimedia

 „Pe drumul învierii” - expoziţie foto-documentară privitoare la martirii din închisorile comuniste.
Sunt evocate viaţa şi suferinţele din temniţă ale unor mari personalităţi duhovniceşti ale României: Daniil Sandu Tudor, Arsenie Papacioc, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, Gheorghe Calciu şi Ioan Ianolide.

Expuneri la temă : scriitorul Răzvan Codrescu, directorul editurii Christiana, Claudiu Târziu, directorul revistei „Rost” şi monahul Moise Iorgovan de la Mânăstirea Oaşa – Alba.
 În aceste vremuri tulburate de crize multiple şi de nesiguranţă, oamenii vor putea afla în personalităţile evocate modele de curaj, de demnitate, de credinţă.

 Instituţii co-organizatoare:
 Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău
 Asociaţia ROST din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin