30.07.2015

Se înființează Asociația Elevilor din Bacău (AEB)

Luni, 27 iulie 2015, Centrul de Afaceri și Expoziții "Mircea Cancicov" a fost gazda unei conferințe de presă în cadrul căreia membrii fondatori au anunțat înființarea Asociației Elevilor din Bacău (AEB), prima organizație independentă a elevilor din județ și a doua din țară după cea de la Constanța.

Asociația Elevilor din Bacău (AEB) își propune să reunească liceenii băcăuani interesați de un mediu educațional democratic, transparent și depolitizat, dispuși să își desfășoare activitatea în interesul tinerilor din Bacău.


            "Suntem o entitate nouă, abia inființată, pe modelul Asociației Elevilor din Constanța,
care deja funcționează de doi ani. Vrem să fim o voce puternica pe scena educației din România și să ne facem auziti. Ne propunem niste proiecte importante, din toamnă vom începe recrutările de membri, pentru că scopul nostru este să formam și o Federație la nivel național. Nu suntem în nicio luptă cu Consiliul Județean al Elevilor" - Vlad Popovici, președinte al AEB

Printre primele inițiative pe care Asociația Elevilor din Bacău își propune să le abordeze în primele luni de activitate se numără: facilitățile pentru elevi la nivel local; "fondul școlii" - colectarea ilegală și cheltuirea netransparentă a banilor adunați; imposibilitatea tinerilor băcăuani de a folosi bazele sportive de la instituțiile de învățământ în afara orelor de curs; încheierea unui acord cu ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar); aplicarea legii privind participarea elevilor în consiliile de administrație ale liceelor etc.

Pe lângă cadre didactice, elevi și reprezentanți ai mass-media, la eveniment a fost prezentă și Geanina Maria Bostan, vicepreședinte al Asociației Elevilor din Constanța, venită special în Bacău pentru conferința de presă. Aceasta a prezentat activitatea AEC, a felicitat elevii băcăuani pentru demers și, nu în ultimul rând, a subliniat importanța unui proiect comun, și anume înființarea Federației Elevilor din România:

            Ați dovedit că aveți curajul să vă declarați independența! Mă bucură faptul că voința din Bacău nu este singulară în țară, în prezent existând mai multe județe unde discuțiile pentru înființarea de asociații de elevi sunt în curs. Următorul pas este înființarea unei federații naționale, prin care să arătăm că reprezentarea reală se poate face doar într-un mod independent, descentralizat și nepărtinitor.

Printre tinerii care pun umărul la înființarea Asociației Elevilor din Bacău se numără Dumitru Godina (reprezentant al elevilor basarăbeni și inițiator al proiectului librăriilor stradale din municipiul Bacău), Delia Grigore (reprezentant al elevilor din Colegiul Național "Vasile Alecsandri"),  Eduard Moise (YouthBank Bacău), Gabi Grădinaru (membru fondator), Cristian Ghingheș (mentor, fost lider al elevilor băcăuani) și, nu în ultimul rând, Vlad Popovici (reprezentant al elevilor din Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin