01.07.2015

Campanii de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului derulate de poliţiştii băcăuani

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, prin poliţiştii de proximitate şi cei de prevenire a criminalităţii, derulează în această perioadă a vacanţelor, două campanii de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.


Astfel, campania de prevenire a furturilor din locuinţe “Hoţii speculează ignoranţa” şi campania de prevenire a infracţiunilor de tâlhărie “Aflu, înţeleg şi mă feresc”se vor desfăşura în luna iulie atât în
zonele urbane cât şi rurale ale judeţului.

Pentru susţinerea campaniilor au fost realizate peste 3000 de materiale, care conţin recomandările poliţiştilor cu privire la măsurile minime de precauţie care ar putea preveni victimizarea prin infracţiuni de furt şi tâlhărie.

Primele activităţi din cadrul acestor campanii s-au desfăţurat astăzi în Piaţa  Centrală a municipiului Bacău şi într-un centru comercial.

  
Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin:

•           asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate;
            În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
            În mediul rural cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.);
•           eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.)
•           manifestarea de atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie;
•           dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.);
•           schimbarea obiceiurilor “tradiţionale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţe.


Respectând dreptul fiecărui individ la libertate, sub toate aspectele sale, şi asigurându-vă că poliţia face eforturi pentru ţinerea sub control a acestui gen de infracţiuni, considerăm că este de datoria noastră să vă informăm asupra eventualelor pericole la care vă puteţi expune neglijând unele măsuri simple de autoprotecţie:


·     Evitaţi să vă expuneţi inutil copiii unor pericole, acceptând ca ei să poarte asupra lor la şcoală sau pe stradă bunuri cu valoare mare (telefoane mobile, bijuterii).

·     Înainte de a ieşi din casă, luaţi în calcul faptul că siguranţa dumneavoastră poate depinde şi de alegerile în materie de vestimentaţie şi accesorii pe care le-aţi făcut în ziua respectivă!

·     Evitaţi drumurile întunecate şi parcurile izolate; folosiţi mai degrabă căi şi locuri iluminate, chiar dacă faceţi un ocol.  

·     Reacţiile persoanelor care acţioneaza prin violenţă sunt imprevizibile. Sfatul nostru este să nu vă puneţi în pericol integritatea corporală sau chiar viaţa în încercarea de a reţine sau opri prin forţe proprii o astfel de persoană.

Atenţie!

• În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia:
        - înalţime
        - trăsături ale feţei
        - semne particulare
        - vestimentaţie
         particularităţi în vorbire sau comportament  
• Depuneţi de urgenţă o reclamaţie la cea mai apropiată unitate de poliţie în care să sesizaţi cele petrecute.

Cel mai bun paznic al unui bun este, întâi de toate, proprietarul său. Această sintagmă simplă, dacă este exercitată de oricine, poate preveni un număr considerabil de delicte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin