11.02.2015

Fosta fabrica Proletarul e la pământ - un nou cartier rezidențial în oraș

La numai 3 minute de centrul orasului se demoleaza de zor. Un nou cartier rezidential isi face simtita prezenta printr-un bloc in constructie. Terenul cu pricina este imprejmuit de Bulevardul Unirii, si cartierul Bistrita Lac.

De prin 2008 a inceput demolarea fostei fabrici Pobac (Proletarul) din Bacau. Pe 30 octombrie 2014 a fost daramat ultimul turn, ce parca mai veghea umbra amintirilor oamenilor ce au muncit si crescut acolo. (vezi video mai jos).

Din 1990 intreprinderea este cunoscuta sub numele de S.C. POBAC S.A., initial cu capital 100% de stat. In 1994 societatea s-a privatizat prin metoda MEBO cu capital 100% privat detinut de actionari.

Februarie 2015 - se demoleaza tot si se pregateste un nou cartier rezidential




In anul 1920 a fost infiintata in Bacau in zona Vadul Bistritei o fabrica cu profil tehnologic, apartinand patronului Izvoreanu.

Demolarea fabricii Pobac Bacau




In perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, fabrica a fost militarizata, producand stofe destinate echipamentelor militare. In 1948 fabrica a trecut in patrimoniul statului, capatand denumirea de PROLETARUL Bacau.

Poza din 2014


In 1949 are loc unificarea cu alte doua intreprinderi nationalizate: fosta fabrica ZINGHER si fabrica
FILDERMAN, iar in 1950 s-a comasat si fabrica GLORIA.

Dupa 1950 s-au inregistrat procese de modernizare a intreprinderii. S-a construit o noua apretura, o vopsitorie de tesaturi si alta de fibre. Fabrica a fost inzestrata cu noi utilaje, s-a dat in functiune o centrala termica, o statie de dedurizare a apei, un post trafo, doua pavilioane sociale, laboratorul, cabinetul tehnic, halele industriale necesare proceselor de fabricatie ca: partea de cladire pentru atelierele auxiliare, atelierul de recuperare a deseurilor, o sala de executarea patului de amestec, s-a construit cladirea destinata magaziei de produse finite, magazie de coloranti si chimicale, cladire pentru depozitarea materiilor prime si materialelor. info text.

2 comentarii:

  1. Se va construi si un mall langa blocuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu,anul acesta,in vara, s-a demolat si ultima cladire,prezenta in a treia imagine. Deja s-au ridicat doua blocuri in locul lor.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin