12.11.2014

Simpozionul Naţional de Estetică 2014

Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău organizează, în perioada 13 – 14 noiembrie 2014, cea de a XX-a ediţie a Simpozionului Naţional de Estetică, desfăşurată sub genericul “Apostu 80 – Centrul Apostu şi invitaţii săi de onoare”.

Simpozionul se deschide joi, 13 noiembrie, la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei de pictură „Transmigrări” a artistei Florentina Voichi, pictoriţă şi scriitoare în aceeaşi măsură. Născută la Craiova
în 1953, Florentina Voichi este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti din 1991, secţia Pictură.

O artă pare a o impulsiona pe cealaltă, un tip de expresie îl provoacă, rafinează, îl dezvoltă şi explică pe celălalt. Figurativul ei se raportează la arta italiană a Renaşterii şi manierismului, dar este impregnat de spiritul naratoarei care observă misterul, umbra, lumina anume a unei ore, nu atât astrale, cât a înţelegerii.”
Doina Mândru, curator

Expoziţia va fi prezentată de Mihai Plămădeală, critic de artă, curator, artist vizual şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Nomen Est Omen.

Proiect demarat în urmă cu câţiva ani de Centrul de Cultură „George Apostu”, expoziţiile de artă plastică sunt însoţite de editarea albumelor de artă ale artiştilor. Aşa cum Florentina Voichi beneficiază de editarea albumului „Transmigrări”, Centrul de Cultură „George Apostu” a editat şi în trecut albume pentru artiştii care ne-au trecut pragul: Aurel Vlad, Mircea Roman, Ion Lazăr, Dany Madlen şi Gheorghe Zărnescu.
Florentina Voichi are câţiva ani pe care i-a dedicat scrisului. Volumul ce va fi prezentat publicului cu acest prilej se intitulează „Cartea pictorei”, a apărut în 2007 la Editura „Vinea”.

Este o carte greu de categorisit, un amestec dozat cu admirabil simţ al măsurii de proză poematică, versuri clasice, expuneri de teorii ştiinţifice, aprecieri impecabil documentate şi exhaustiv fundamentate despre pictori şi pictură, în contextul unei viziuni integratoare ale cărei finalităţi ţintesc spre înţelegerea deplină a conceptelor de maximă cuprindere şi generalitate, cum ar fi materia, spiritul, creaţia, sacralitatea.”
Corneliu Ostahie


O importanţă deosebită revine lansării numărului 43 al revistei de cultură “Vitraliu” care şi-a propus pentru această ediţie să aducă în prim-planul cititorului personalităţi aniversate în 2014 şi nu numai: Constantin Brâncoveanu (300 de ani de la moarte); Camil Petrescu (120 de ani de la naştere); George Apostu (80 de ani de la naştere); Alexandru Zub (80 de ani de la naştere); Ovidiu Genaru (80 de ani de la naştere). Sub atenta coordonare a directorului Centrului de Cultură „George Apostu”, Gheorghe Geo Popa, menţionăm numele redactorilor care au adus o contribuţie nemijlocită la realizarea celui mai recent număr al revistei: Val Mănescu, Gheorghe Iorga, Ioan Mitrea, Dan Petruşcă, Constantin Donea.
În încheierea manifestărilor din prima zi a Simpozionului Naţional de Estetică va fi decernată Diploma de Onoare şi Titlul Prieten al Centrului „George Apostu”.
Vom reveni cu detalii privind programul evenimentelor din cea de-a doua zi a simpozionului.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură „George Apostu“ în parteneriat cu Fundaţia Bacovia, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău, Consiliul Local şi Primăria Bacău, Teatrul Municipal Bacovia şi Consiliul Judeţean Bacău. 

Partener asociat: Librăria Glissando. 

Parteneri media: TVR Iaşi, Radio Iaşi şi cotidianul Deşteptarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin