In perioada 17-26 octombrie 2014, in Omegna (Italia) un grup de 6 tineri inimosi au plecat (cu „doza” de peripetii care sta bine oricarei amintiri frumoase din tinerete) din Bacau pentru a participa la un proiect cu schimb de tineri.
„Fairy Europe” s-a desfasurat, in baza parteneriatului cu Asociatia Oblio, la initiativa organizatiei italiene Aurive Social Cooperative si a promovat schimbul de povesti si legende intre tinerii din cele 4 tari
participante (Italia, Romania, Ungaria, Estonia). Scopul acestui schimb s-a constituit in promovarea valorilor educationale, dar si terapeutice a povestilor si basmelor, pentru a-i determina pe participanti sa constientizeze identitatea lor culturala, dar si valorile europene comune.
28 de tineri si liderii lor au desfasurat variate si numeroase activitati creative, (“Obositor, dar ce frumos!”- a fost impresia generala) invatand sa empatizeze,sa inventeze, sa capete incredere (liderul nostrum a fost greu incercat ) prin jocuri, debate, ateliere de creatie (teatru, video).
Toate eforturile din cele 9 zile ale proiectului au fost finalizate de crearea si punerea in scena (publicul- comunitatea din Omegna) a unei “legende” despre nasterea Europei, a valorilor sale culturale.
Desfasurarea acestui proiect nu ar fi fost posibila fara parteneriatul Asociatiei Oblio cu Asociatia Betania (careia organizatia din Miron Costin nr.11 multumeste inca o data pentru implicare si sprijin), dar si suportul directiunii, profesorilor Colegiului National “Gheorghe Vranceanu”, care au inteles si sustinut dorinta uneia dintre elevele sale de frunte de a participa la “Fairy Europe”.
Ca orice proiect, rezultatele sale nu se opresc doar la impresii.
Asociatia Oblio a avut de asemeni de invatat si de notat, sperand ca, data viitoare, sa aplice ce a asimilat acum.Concluziile sunt previzibile. Este foarte posibil ca anumite detalii organizatorice sa fi “poticnit” elanul participantilor romani (si sunt apreciati de cei care i-au directionat pentru rabdare si intelegere ), dar stim sigur ca fiecare dintre ei s-a intors mai bogat (nimic nu se compara cu depasirea limitelor interioare, nu-i asa?), mai senini (in 9 zile se pot lega prietenii durabile), mai mandri de tara lor si valorile acesteia (pe care nu le constientizam in mod current), mai doritori de a aduce, ei insisi, schimbarea in bine in comunitatea din care provin.
Mesajul Asociatiei Oblio este simplu: le multumeste si ii felicita pe participanti pentru implicare si ii asteapta, curand, in alte proiecte, pe toti tinerii interesati de voluntariat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu