28.07.2011

De vorba cu Ministrul Comunicatiilor

Ultimul invitat al Divanului VIP a fost Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, despre care v-am vorbit ca va urma la interviu. 
Stie bine ce-i ala un blogger si a mentionat ca dacă vorbim de evoluţia din ultimul timp a internetului, bloggeri au început să aibă un cuvânt foarte greu de spus.


Asa cum ii sade bine unui ministru, a venit insotit de staff-ul sau, printre care Marius Constantin-Fecioru-Secretar de Stat MCSI si  Andreea Stoleru- purtator de cuvant.

Prima mea grija a fost despre modernizarea invatamantului si cand se va ajunge ca in Coreea de Sud ca ghiozdanul de cateva kg al elevului, sa fie inlocuit cu o tableta electronica. A precizat ca acolo este vorba despre o politica guvernamentala si ca tabletele se demodeaza in timp. Nu prea m-a multumit raspunsul, desi e adevarat. Probabil ca nu isi poate asuma nimeni o asemena raspundere, pentru moment. Nici despre Hit Park Bacau nu a avut un raspuns concret, doar "se asteapta".



Cum era de asteptat, a venit cu tableta personala, la care mai butona din cand in cand. A mai  mentionat ca incearca sa simplifice birocratia prin sistemele electronice si ne-a exemplificat site-ul Ghiseul.ro

In Romania avem o problema atat timp cat numai 25 % are acces la internet, desi traim niste paradoxuri, situandu-ne in topul mondial al vitezei la net.>

Nu a evitat sa-si spuna oful asupra orasului sau Onesti, unde il considera pe actualul primar, depasit si incompetent.

Revenind la informtica, se doreste infiintarea unui sistem sigur de conectare al cetateanului la baza de date. Pentu a evita frauda, utilizatorului trebuie sa i se dea in afara de user si parola si un card, cu care se va conecta.  De exemplu, în domeniul asigurărilor de sănătate. La tara va fi mai greu dar se cauta solutii. Trebuie să-l apropiem pe cetățean de computer. Va trebui să-i păcălim pe cei de la țară, la fel cum se dresează ursul.

Mai gasiti pareri si la colegii din divan

Inainte de a se intalni cu bloggerii, a fost la Inspectoratul Scolar unde a semnat un contract de finanţare din
fonduri structurale pentru proiectul “Portal Educaţional – Educaţie flexibilă şi Deschisă. Implementarea unei platforme complexe de e-Learning la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău şi în 10 instituţii de învăţământ din judeţul Bacău”.

Valoarea totală a proiectului este de 6.077.820,18 RON, din care suma de 4.403.954,87 RON reprezintă asistenţa nerambursabilă. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni.
“Fiecare elev, indiferent de etnie sau de clasa socială trebuie să aibă acces la educaţie de înaltă calitate. Proiectul va ajuta atât copii, cât şi profesorii să se apropie de mediul virtual, cursurile şi examenele desfăşurandu-se online. Vom continua să alocăm bani europeni pentru modernizarea învăţământului şi în alte judeţe ale ţării”, a declarat ministrul Valerian Vreme.

Elevii din 10 şcoli şi licee din judeţul Bacau vor învăţa online prin intermediul platformei de e-Learning care va fi implementată la nivelul Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu”, Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, Liceului de Artă „George Apostu”, Şcolii „Alexandru Ioan Cuza”, Şcolii „Spiru Haret”, Şcolii „Constantin Platon”, Şcolii „Miron Costin”, Şcolii „M. Drăgan”, precum şi la nivelul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bacău.

Platforma e-Learning va permite comunicarea mult mai rapidă între unităţile de învăţamânt şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău, schimbul de informaţii între şcolile şi liceele incluse în proiect, urmând ca pe viitor platforma să fie utilizată şi în instituţiile şcolare din mediul rural.
Prin intermediul acestui proiect, aproximativ 9300 de elevi vor fi încurajaţi să participe la cursurile online, astfel reducându-se abandonul şcolar şi asigurându-se egalitatea de şanse în domeniul educaţiei.
De asemenea, se va forma o clasă virtuală unde elevii vor învăţa şi vor fi examinaţi online, beneficiind de cursuri de calitate, animaţii pentru învăţare rapidă, precum şi de un catalog virtual unde îşi vor putea vizualiza notele.

Mai mult de atât, parinţii vor avea acces la o bază de date unde vor putea verifica prezenţa elevilor la cursuri.
După ceremonia de semnare, Ministrul Valerian Vreme şi Secretarul de Stat, Marius Fecioru au susţinut o conferinţa de presă pe teme de actualitate. Subiectul principal al conferinţei a fost evoluţia gradului de absorbţie a banilor europeni, la nivelul MCSI.

Un comentariu:

  1. Informatiile in legatura cu procentul persoanelor cu acces la internet sunt eronate. In Iunie 2010, 7,786,700 persoane (35.5% din populatie) aveau acces la internet. Se estimeaza ca numarul acestora a crescut la 8 milioane.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin