02.07.2011

La multi ani Crucea Roșie !

Luni, 4 iulie, în Bacău, la Sala Mare a Consiliului Judeţean Bacău, începând cu orele 14,30, se va organiza marcarea celor 135 ani de existenţă în cadrul unei activităţi festive care să ofere cadrul necesar aprecierii şi recunoaşterii sprijinului voluntarilor. Cu aceasta acazie se vor acorda distincţii simbolice unor personalităţi/ instituţii/ firme ale Judeţului Bacău , dar şi unor persoane poate “anonime” ce au contribuit în mod deosebit la acţiunile Crucii Roşii Bacău.

In parteneriat cu Televiziunea Română, va organiza, în 3 iulie 2011, Gala Crucii Roşii - 135 de ani de umanitate.

Evenimentul, la care vor participa, alături de președintele Crucii Roșii Române, doamna Mihaela Geoană, personalităţi din diferite domenii – Margareta Pâslaru, Loredana, Marcel Pavel, Nicolae Voiculeț, Mariana Bitang și Octavian Belu, Cezara Dafinescu, Venera Arapu, Florina Cercel, Mihai Trăistariu și Andrei Păunescu - va fi transmis în direct, atât pe postul naţional de televiziune, cât şi pe TVR Internaţional, în intervalul orar 21:10 – 23:50. Emisiunea va fi prezentată de Iuliana Tudor, voluntar de onoare al Crucii Roşii Române.

Cu ocazia aniversării a 135 de ani de activitate umanitară neîntreruptă, vor fi oferite distincții unor persoane
care au avut o contribuție remarcabilă de-a lungul timpului, în viața Crucii Roșii Române și va fi lansată o emisiune filatelică specială dedicată acestei aniversări.

De asemenea, în seara Galei va fi prezentat proiectul social Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici, ai cărui beneficiari sunt bătrâni singuri, cu afecţiuni cardiace. Acest program va fi realizat atât cu sprijinul voluntarilor Crucii Roşii Române, cât şi cu ajutorul îngrijitorilor specializați în acest tip de activitate, care vor oferi vârstnicilor suport psihologic şi diferite servicii la domiciliu. Voluntarii vor avea în dotare un kit pentru evaluarea şi monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor, care le va permite transmiterea datelor medicale către un centru de monitorizare.

"Din nefericire, trăim o perioadă în care mii de vârstinici, bolnavi şi singuri, au ajuns bunicii nimănui. Această etapă vulnerabilă a existenţei este o realitate pe care toţi o vom parcurge. Unii dintre noi, norocoşii, au alături familia sau prietenii. Ceilalţi, deloc puţini şi incercaţi de crunta singurătate, au nevoie de sprijinul semenilor pentru alinarea suferinţei. Pentru aceştia, proiectul Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici, inaugurat de Crucea Roşie Română, reprezintă garanţia că există cineva preocupat de sănătatea lor, de asigurarea unui trai decent şi demn, care să le aducă liniştea atât de necesară, la finalul unei vieţi greu încercate", a declarat doamna Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.

Proiectul se desfășoară în prezent în trei județe (Bacău, Covasna, Hunedoara) și necesită fonduri substanţiale pentru a putea fi dezvoltat la nivel naţional. Gala Crucii Roșii are ca scop colectarea de fonduri în vederea derulării acestui proiect, ca o soluţie de ajutorare a persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa şi care au nevoie de îngrijire la domiciliu.
Toţi românii îşi vor putea arăta solidaritatea faţă de semenii lor vârstnici, donând 2 euro sau 10 euro, astfel:
În reţeaua Romtelecom: 0900.900.904 - donație de 2 euro/apel
0900.900.906 – donație de 10 euro/apel
În reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote: 876 – donație de 2 euro/SMS

Liniile telefonice şi numarul de SMS vor fi deschise până la 30 iulie 2011. Acestea sunt oferite gratuit de operatori. Nu se percepe TVA.

Parteneri media ai evenimentului: Televiziunea Română, Radio România, Agenția Națională de Presă Agerpres, Puterea, Azi.

************************************
Societatea Crucea Roşie din România a luat fiinţă la 4 iulie 1876, începându-şi activitatea în actualul sediu al Spitalului Colţea din Bucureşti. Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române, se regăsesc importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino şi Carol Davila. Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost Prinţul Dimitrie Ghica, în perioada 1876-1897.

În 1915, Regina Maria, sub al cărui patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste”.

Cu sprijinul unui număr impresionant de voluntari, Crucea Roşie Română a trecut proba de foc a Primului Război Mondial.Primul pavilion destinat funcţionării şcolii de infirmiere voluntare a fost deschis în incinta Spitalului Militar. Prin Convenţia de la Geneva din 1929, a fost posibilă apariţia Escadrilei Albe a Crucii Roşii Române, alcătuită din femei pilot care au participat la sute de misiuni de salvare a soldaţilor răniţi pe front. După intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, Crucea Roşie Română și-a mobilizat toate resursele materiale şi umane pentru a acorda sprijin neîntrerupt răniţilor, bolnavilor, prizonierilor şi refugiaţilor.

În prezent, printre proiectele pe care Crucea Roşie Română le desfăşoară în domeniul social se numără Banca de alimente, scopul acestuia fiind sprijinirea cu alimente de bază a familiilor/persoanelor singure care nu-şi pot procura prin forţele proprii necesarul zilnic de hrană. Până în prezent, prin acest proiect au fost colectate 251.739 kg alimente, distribuite către 37.989 de familii /persoane singure cu situatie materiala precară, în acest proiect fiind implicaţi peste 11.000 de voluntari.

Filialele Crucii Roşii din întreaga ţară oferă cursuri de formare în Primul Ajutor de Bază predate de specialisti instruiti in acest scop, folosind manechine performante şi oferind Manualul European de Prim Ajutor, folosit in 28 de ţări.

Crucea Roşie Română îşi fundamentează activităţile pe principiul voluntariatului, care reprezintă dorinţa altruistă a unei persoane de a îndeplini anumite sarcini pentru altcineva, într-un spirit de fraternitate umană. Acest principiu arată că activitatea Crucii Roşii şi a voluntarilor săi este susţinută de angajamentul individual şi de dedicarea faţă de un scop umanitar şi nu este inspirată de dorinţa de câştig financiar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin