25.07.2014

Terapia cu cai, o joaca serioasa pentru copiii cu probleme

Asociaţia Lumina, în parteneriat cu C.S.E. Decebal şi Consiliul Judeţean Bacău lansează proiectul ,,Terapia cu cai, o joacă serioasă pentru copiii cu probleme”. Proiectul se derulează în perioada iulie-noiembrie 2014 şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea gradului de acces la servicii de îngrijiri paliative pentru copiii şi tinerii cu oportunităţi reduse, afectaţi de o boală incurabilă, din judeţul Bacău, prin intermediul hipoterapiei, kinetoterapiei, psihoterapiei, art-terapiei.



C.S.E. Decebal  susţine proiectul, pro-bono, prin aducerea a 1-2 cai/ de( cel puţin) 2 ori pe lună, la
Centrul de zi al Asociaţiei Lumina, pentru derularea hipoterapiei.

Valoarea totală a proiectului este de 36.957 lei, din care 17.000 lei co-finanţare din partea Consiliului Judeţean Bacău, prin intermediul L. 350/2005.

Obiectivele proiectului sunt:


O1. Folosirea hipoterapiei, psihoterapiei, kinetoterapiei şi a terapiei prin pictură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, la nivel psiho-emoţional, fizic, cognitiv şi social pentru pentru 25 de copii şi tineri cu oportunităţi reduse, afectaţi de o boală incurabilă, din judeţul Bacău, participanţi la Centrul de zi Albert( beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative oferite de Asociaţia Lumina).
O2. Furnizarea de servicii de consiliere emoţională şi suport pentru depăşirea situaţiilor de criză survenite pe parcursul bolii pentru 8 părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu boli care le limitează viaţa, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociaţia Lumina.
O3. Derularea unei campanii de conştientizare referitoare la nevoia de îngrijiri paliative în judeţul Bacău, cu ocazia Zilei Internaţionale Hospice şi a Îngrijirilor Paliative, in luna Octombrie 2014.

Printre beneficiile hipoterapiei se numără:

⦁    Recuperarea, coordonarea şi echilibrul, componente de bază ale psihomotricităţii;
⦁    Stimularea şi îmbunătăţirea echilibrului, a mobilităţii articulaţiilor, a circulaţiei sângelui, a flexibilităţii.
⦁    Stimularea apetitului, a digestiei;
⦁    Îmbunătățirea forţei şi coordonarea mişcărilor;
⦁    Ameliorarea timpilor de reflex și funcțiilor cardio-respiratorii, etc.

Pe lângă hipoterapie copiii vor beneficia de kinetoterapie, hidroterapie, terapie în camera şi în grădina senzorială, terapie prin pictură.
Asociatia Lumina a fost fondată în 1998 de către fundația Cry in the Dark - Marea Britanie și este o organizație creștină de caritate a cărei misiune este de a ajuta pe cei în nevoie indiferent de etnie, sex, apartenență religioasa etc. si desfasoara doua proiecte:

Hospice Casa Albert, localizat în Sat Luncani, Com. Mărgineni, Jud.Bacău, a debutat în anul 2006,având ca viziune îmbunătățirea considerabilă a calității vieții copiilor și tinerior adulți cu speranță limitată de viață.

Centru rezidential “Casa Lumina”, inseamna “acasa” pentru 22 de tineri cu nevoi speciale, localizat în Comănești. Acest proiect a debutat în 1998 și viziunea sa a fost și rămâne, să facă o diferență în viața acestor tineri prin oferirea de suport medical,social, psihologic, emotional si spiritual.
,,Un copil alături de un cal. Două lucruri ce par, la prima vedere, complet diferite. Copilul mic, în unele cazuri lipsit de orice putere, de orice apărare. Calul, impunător şi puternic. În ciuda acestor lucruri, calul reuşeşte ceea ce omului îi este, uneori, imposibil. Să îi transmită copilului sentimentul de siguranţă, să îl facă să se simtă acceptat, să nu îl respingă, doar pentru că el, copilul, e altfel. 

Comunicare, respect, răbdare, prietenie, înţelegere. O legătură pe cât de simplă, pe atât de puternică. Cea dintre un cal şi un copil care duce, zi de zi, o luptă inegală cu o boală care îi limitează viaţa.
”Mara Matei, specialist relaţii publice, Asociaţia Lumina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin