11.02.2013

Cel mai batran bacauan -107 ani

 Cel mai batran bacauan  (posibil si roman) tocmai a implint 107 ani. Mos Ilie, asa cum ii place sa i se spuna, a intimpinat echipa FSC-ului,  in pridvorul casei sale din comuna Vultureni, sat Lichititeni in care traieste singur din anul 1977 cand i-a murit sotia. In spatele sau, se intrezareste o casa batraneasca si o bucatarie bine ingrijite. Este foarte vorbaret, vesel si coerent in ceea ce spune. Este tare bucuros sa ii treaca
cineva pragul pentru ca de cativa ani, de cand a imbatranit, iar puterile i-au scazut, vizitatorii sunt din ce in ce mai rari. Pana in urma cu citiva ani era cautat sa realizeze diverse reparatii. Acum ii tremura mina si parca nici putere nu mai are. A facut de toate in viata: ceasornicarie, tamplarie, agricultura, comert si a navigat peste mari si tari.

Spune ca de 17 ani de cand i-a murit sotia se gospodareste singur. A fost un om muncitor care a avut grija intreaga viata sa nu se risipeasca nimic. A muncit in fiecare zi si s-a rugat la Dumnezeu pentru binecuvantarile Sale. Considera ca pentru tot ce a facut, Dumnezeu l-a ajutat sa traiasca atitia ani, sa nu sufere si nici sa chinuie pe altii. Este plin de viata si dornic de a ne povesti intamplari din viata: despre cele doua razboaie mondiale, foamete, comunism, viata dupa perioada comunista, criza actuala etc. A trecut cu usurinta peste toate acestea pentru ca a avut o familie frumoasa, o sotie si 6 copii. Au muncit, au suferit si s-au bucurat impreuna. Este glumet si vesel.

 Echipa Fundatiei de Sprijin Comunitar de ingrijire la domiciliu din comuna, il viziteaza periodic pe Mos Ilie, il ajuta la curatenia si ingrijirea locuintei, spalatul hainelor, treburi gospodaresti. Deasemenea, asistenta medicala ii verifica la fiecare vizita parametrii fiziologici si starea generala de sanatate. Desi Mos Ilie inca se deplaseaza cu bicicleta, totusi atunci cand e nevoie apeleaza la microbuzul de transport comunitar pentru deplasari mai lungi la medic. Toate aceste servicii ii sunt de mare ajutor si Mos Ilie stie sa le aprecieze la adevarata valoare pentru ca a trait si vremuri in care singurul medic la care putea merge se afla tocmai la Bacau. Acum, chiar daca e singur, se poate bucura de o batranete linistita, stiind ca cineva are grija si se intereseaza si de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin