01.02.2013

Anul European al cetatenilor

 Joi, 31.01.2013, de la ora 14.00, la sala mare a Palatului administrativ, a avut loc Conferinţa de lansare a proiectelor ce se vor derula anul acesta sub egida Anul European al Cetăţenilor, eveniment iniţiat de Instituţia Prefectului - judeţul Bacău şi derulat an de an, sub diferite teme, începând din 2007, în parteneriat cu autorităţi publice locale, instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale, agenţi economici şi unităţi de învăţământ din Bacău şi din ţară.Conferinţa s-a desfăşurat cu participarea
subprefectului Constantin-Dorian Pocovnicu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dumitru Brăneanu şi a şefilor serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi permise din subordinea Instituţiei Prefectului, comisar Florentina Neamţu şi comisar Constantin Mihăescu, în prezenţa altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, a reprezentanţilor de la unităţi administrativ-teritoriale, organizaţii nonguvernamentale, instituţii publice şi unităţi de învăţământ partenere.

Anul european al cetăţenilor 2013 este consacrat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al UE. Pe parcursul acestui an, Instituţia Prefectului - judeţul Bacău, va încuraja dialogul dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi, prin evenimentele şi conferinţele care vor avea loc în Europa. Vor fi dezbătute drepturile cetăţenilor europeni pentru ca, împreună, să contribuim la definirea unei viziuni despre cum ar trebui să fie Uniunea Europeană în 2020. În deschidere, subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu a subliniat rolul parteneriatelor în societatea din care facem parte pentru determinarea plus-valorii prin tot ceea ce facem, astfel încât, atunci când tragem linie, să constatăm că am fructificat toate eforturile noastre de a deveni oameni realizaţi, împliniţi într-o comunitate dezvoltată, asumându-ne responsabilităţile în egală măsură cu valorificarea drepturilor noastre.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Brăneanu s-a referit la rolul unificator al Uniunii Europene care a desfăcut graniţele spirituale şi fizice pentru cetăţenii europeni, în acest spaţiu lărgit noi având datoria de a ne păstra şi propovădui identitatea naţională şi culturală. La rândul său, şeful Serviciului Teritorial pentru Străini din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, domnul Dumitru Ţambriş, a subliniat faptul că statutul de ţară membră a Uniunii Europene dă cetăţenilor săi dreptul de rezidenţă în orice stat al UE şi a adus în atenţie faptul că, pe teritoriul judeţului Bacău, sunt puţine comunităţi de străini însă sunt cetăţeni din foarte multe state ale lumii cu reşedinţă, ceea ce evidenţiază faptul că judeţul Bacău este de interes pentru cetăţenii străini. Pentru toţi cei prezenţi, consilierul pentru afaceri europene din Instituţia Prefectului Bacău, doamna Ramona Necula, a prezentat conceptul de cetăţean european, această nouă identitate, construită prin tratatele de la Maastricht, Amsterdam şi Lisabona. A vorbit despre necesitatea cetăţeniei active care este recunoscută de Comisie, aceasta susţinând proiectul “Cetăţeni pentru Europa” care se desfăşoară între 2007 şi 2013: “cetăţenii ar trebui să devină conştienţi de îndatoririle lor ca cetăţeni şi să devină activ implicaţi în procesul integrării europene, dezvoltându-şi un simţ al apartenenţei şi identităţi europene".

Evenimentul s-a bucurat de un real interes din partea invitaţilor care au lansat propuneri de proiecte interesante ce vor implica întreaga comunitate băcăuană, de la preşcolari până la structurile Ministerului Afacerilor Interne. Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 18 "Spiru Haret" au fost surpriza conferinţei prin lansarea unei provocări pentru Instituţia Prefectului Bacău venită din partea "Ambasadorilor drepturilor omului", elevi decretaţi de Consiliul Europei în cadrul proiectelor derulate de Şcoala "Spiru Haret", aceea de a derula în parteneriat un proiect care să se finalizeze cu alegerea unui "Prefect al copiilor" de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Directorul Şcolii Gimnaziale "Spiru Haret" din Bacău a accentuat rolul şcolii în educaţie, aspect reliefat de toţi antevorbitorii, declarând că "şcoala îi poate transforma pe copii din cetăţeni pasivi, aşa cum suntem cu toţii la naştere, în cetăţeni activi, conştienţi de responsabilităţile pe care le avem în acest sens. De asemenea, doamna Livia Sibişteanu a evidenţiat importanţa demnităţii naţionale, ca sentiment ce trebuie dezvoltat în raport cu comunitatea.

Din prezentările şefilor Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău şi Crucii Roşii, doamna Elena Bilbor şi domnul Dan Marcel Babliuc, a reieşit nevoia de a fi respectat dreptul nostru de a fi protejaţi şi de a ne proteja, sens în care s-au lansat propuneri de parteneriate între Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Crucea Roşie şi unităţile administrativ-teritoriale pentru derularea unor proiecte de instruire pentru acordarea primului ajutor şi combaterea faptelor antisociale, precum şi de prevenire a consumului de etnobotanice sau de cunoaştere a drepturilor şi responsabilităţilor în calitate de posesori ai permisului auto sau ai unui paşaport.

Carmen Cioltan, directorul Cancelariei prefectului Claudiu-Octavian Şerban, a încheiat lucrările conferinţei relansând din partea prefectului judeţului Bacău invitaţia de a construi împreună o comunitate demnă, noi înşine demni de ea, Instituţia Prefectului Bacău fiind deschisă parteneriatelor şi proiectelor care duc la creşterea calităţii vieţii şi implicării cetăţenilor judeţului. "Societatea civilă europeană, prin asociaţiile şi ONG-urile sale, trebuie să se bucure pe de o parte de accesul facil şi transparent la informaţii cu privire la deciziile Uniunii Europene şi, pe de altă parte, este invitată să devină parte activă a procesului decizional."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin