22.10.2011

“Open Days – Europa în orașul meu | Bacău – 2011″

O noțiune abstractă, precum “clusterul” a devenit subiect de lucru, la “Open Days – Europa în orașul meu | Bacău – 2011″, care s-a desfășurat astăzi la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, din Bacău. Acest prim eveniment din cadrul “Open Days” a fost organizat de către Agenția de Dezvoltare Locală Bacău și a constat într-un workshop ce a avut ca fundament dezvoltarea locală în perioada 2014-2020, prin intermediul clusterelor.


În deschidere, directorul ADL Bacău, Corneliu Pricope, a spus că evenimentul „a fost gândit în contextul actual economic, când este necesară crearea de locuri de muncă bine plătite”. Instrumentele de tip cluster lipsesc, decocamdată, dar sunt necesare în Bacău și în aria metropolitană.


Romeo Stavarache, primarul Bacăului, raportorul Comitetului Regiunilor pe fondul de coeziune al UE și
vicepreședinte al delegației României la Comitetul Regiunilor Europei, a vorbit asistenței despre bugetul multianual al UE pentru 2014-2020, care a fost deja supus dezbaterii publice.



„Să fim conștienți că o mare parte din bani se vor duce pe infrastructură, energii regenerabile și mediu. În trecut, foarte multe instituții publice românești au pus piedici accesării fondurilor europene. Bacăul este un caz fericit, pentru că avem prooecte realizate sau în curs de implementare de peste 300 de milioane de euro. Municipiul nu putea investi în infrastructura mare, fără banii europeni. În viitor, Bacăul va fi un catalizator de resurse umane, de profesioniști care vor aduce plusvaloare zonei”, a declarat Romeo Stavarache. Primarul Bacăului a mai vorbit despre necesitatea clusterelor și a anunțat că, pe viitor, vor fi implicate foarte multe societăți comerciale. Un rol important vor juca tinerii.

Discuțiile au continuat cu tema aleasă pentru workshop, “Dezvoltarea durabilă a Zonei Metropolitane Bacău prin creşterea competitivităţii economice şi inovaţie. O analiză profundă pentru utilizarea instrumentelor de tip cluster şi stimularea dezvoltării locale”.

Ioan Toderașc, director executiv al Centrului pentru Promovarea Cercetării și Inovării, a antrenat asistența – formată din oameni de afaceri români, germani, olandezi, reprezentanți ai mediului universitar și ai autorităților publice – într-o discuție despre clustere și modul în care acestea vor constitui baza creșterii economice în perioada 2014 – 2020, punându-se accent pe componenta locală – Zona Metropolitană Bacău.
 caebacau.ro

Printre specialiștii care au menținut atenția invitaților cu prezentări extrem de interesante s-au numărat Ioan Plotog, managerul Clusterului ELINCLUS, Universitatea Politehnică București și Paul Schrijver, WEC Group România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin