23.02.2015

Ce se mai intampla in Casa de Cultura Bacau? Biblioteca mai exista?

Daca va spun ca in urma cu vreo 4 ani am luat un interviu, si nici in ziua de azi nu l-am publicat, e grav? Din pacate nu e singurul, dar din cauza lipsei de timp, imi asum...

Interviul de atunci mi-a fost acordat de doamna bibliotecara a Casei de Cultura. Nu stiu cati au auzit de Vasile Sporici ( detalii mai jos ), dar biblioteca din incinta casei, îi poata numele. De cativa ani, biblioteca sta inchisa, desi fondul de carte nu este de neglijat. (vezi foto)

Răsfoind internetul am dat peste un articol de la Bacaul Activ, legat de Casa de Cultura, unde sunt oarecum nemultumiti de atitudinea directorului. In urma cu 4 ani, cand am luat interviul, am vorbit si cu domnul Ghiorghe Huluță, directorul casei. Nu-mi sta in fire sa critic oamenii, dar ar fi loc de o deschidere mai mare asupra comunicarii. In interviu se plange ca face politica si ca nu poate da detalii prea multe. Asta nu prea o inteleg, dar se pare ca lipsa transparentei e un virus bacauan.

Cat despre numele institutiei, i se poate schimba pentru ca nu mai este demult un loc al culturii. Nu o spun in nume de rau, doar ca nu gasesc niciun element de cultura, nici macar biblioteca nu mai functioneaza. La vremea ei si-a indeplinit rolul de cultura.


Personal inteleg vremurile, si pentru ca se autofinanteaza, mi se pare normal sa ocupe toate spatiile. Nu imi plac ipocritii care o tot invart in ale culturii doar de dragul artei. Adica daca asta e economia de piata si asta se cere, ne adaptam. Prefer niste spatii in care se intampla ceva, decat locuri lasate in paragina. Am mai spus si o repet: CASA DE CULTURA ARE UN POTENTIAL IMENS!

Ultimele investitii sunt un restaurant si mai trebuiau niste camere amenajate, pentru cazare. Spatiul bibliotecii, tot la fel are un potential imens. Sala de spectacole ar necesita o renovare moderna, la subsol stiu ca era Club Zebra. Cei mai mari isi amintesc cu nostalgie seratele dansante din holul casei.

In spate stiu ca mai era o crâșmă si o agentie de turism, o scoala de soferi.... Si asa Bacaul e mic, mai ales ca e buricul orasului, am merita ceva mai bun, pentru binele orasului...

O galerie foto cu Casa de Cultura, de la inceputuri gasiti aici

Am gasit chiar si o fotografie in arhiva personala a familiei, din timpul unei intalniri literare din biblioteca (probabil anii 80)

Iata si fotografiile  bibliotecii:

 Arhiva foto din 2010, dar asa arata si in prezent



Vasile Sporici (Vlad
Sorianu), critic, estetician si traducator reputat. Nascut la 14
ianuarie 1931, dupa ce a absolvit Liceul Ferdinand I din Bacau, Vasile
Sporici a urmat Facultatile de Biologie si Filozofie ale Universitatii
din Bucuresti. A studiat la Universitatea Lomonosov din Moscova.
Intreaga sa activitate s-a desfasurat in orasul lui Bacovia. Intre anii 1969-1977, a fost directorul Teatrului dramatic Bacovia. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.


Vasile Sporici (Vlad Sorianu), critic, estetician si traducator reputat. Nascut la 14 ianuarie 1931, dupa ce a absolvit Liceul Ferdinand I din Bacau, Vasile Sporici a urmat Facultatile de Biologie si Filozofie ale Universitatii din Bucuresti. A studiat la Universitatea Lomonosov din Moscova. Intreaga sa activitate s-a desfasurat in orasul lui Bacovia,


4 comentarii:

  1. Pana sa vina domnul Huluta la conducere, Casa de cultura tot mai avea niste cercuri de pictura, grupe de dans popular, un ansamblu folcloric, chiar si trupe de break dance si street dance. Usor, usor domnul Huluta le-a dizolvat pe toate. Ba mai multe baietii care faceau break dance acolo s-au oferit sa renoveze pe banii lor una din sali, insa s-au lovit de un refuz categoric. Nu cereau nimic in schimbul renovarii, decat promisiunea ca se vor putea antrena acolo. Bravo domnule Huluta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce va opreste s-o treceti "la Primarie sau la Consiliu", s-o renovati (eventual s-o dotati cu terminale p.c.) si s-o deschideti, cu personal calificat, care eventual sa fie-n stare sa citeasca si-n v-o doua limbi straine? Cam greu, nu?!

      Ștergere
  2. 19 ani am locuit in Bacau si n-am stiut ca exista o biblioteca in interiorul Casei de Cultura. Culmea este ca arata bine si are o pozitie centrala, pacar ca nu e deschisa publicului (cum ar trebui sa fie o biblioteca!!).

    RăspundețiȘtergere
  3. Huluta este omul care nu iti inchiriaza un spatiu pana nu primeste ceva in schimb (spaga sau alte favoruri).
    Are un talent in a selecta chiriasii incat cultura nu mai conteaza.
    Daca va uitati pe toate contractele de inchiriere din Casa de Cultura, sunt cu mult sub pretul pietii. De ce? Unde se afla diferenta?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin